BiHU fokusu

Strani mediji potez Komšića i Džaferovića okarakterisali kao bojkot










Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su se danas sastati s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. Njihov potez je izazvao burne reakcije u BiH, a imao je odjeka i u nekim svjetskim medijima.

O onome što se danas dogodilo u Sarajevu pisali su Associated Press i Reuters, a tekstove su prenijeli The Washington Post, Al Jazeera English i US News.

The Washington Post je prenio tekst AP-a, objavivši ga s naslovom “Lideri Muslimana i Hrvata u BiH bojkotovali ruskog diplomatu”.

“Predstavnici Muslimana i Hrvata u tročlanom Predsjedništvu zemlje u utorak su bojkotovali sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom”, piše AP, podsjećajući da se Lavrov trebao sastati s Komšićem, Džaferovićem i Dodikom, ali da se pojavio samo Dodik.

Navedeno je i obrazloženje članova Predsjedništva da su se na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja države. AP piše da je Dodik poznat po svom čvrstom proruskom stavu i da se zalaže za odvajanje Republike Srpske od BiH i pridruživanje Srbiji.

“Iako Moskva formalno ne podržava raspad Bosne, nikada nije otvoreno kritizirala Dodikovu separatističku politiku”, piše AP, navodeći da Lavrov nije komentirao ono što se desilo, a da je rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo fotografiju sastanaka ne spominjući da dva od tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna.

Tekst AP-a prenijela je i Al Jazeera s naslovom koji je skoro identičan onom na Washington Postu.

Reuters je također objavio da su članovi Predsjedništva odbili Lavrova zbog nepoštovanja.

“Lavrov, čija je nacija šampion kada je zagovaranje interesa Srba u Bosni i na širem Balkanu, susreo se sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u ponedjeljak i ponovo u utorak. Željko Komšić je kazao da je prvi sastanak u Republici Srpskoj bio uvredljiv jer nije istaknuta državna zastava. Lavrov nije komentirao neuspjeli sastanak na konferenciji za medije nakon susreta s ministricom vanjskih polslova Biserom Turković”, naveo je Reuters, ističući da je Lavrov ponovio dugogodišnji zahtjev Srba da se zatvori Ured visokog predstavnika u BiH.

Reutersov tekst je prenio US News navodeći također da su članovi Predsjedništva odbili Lavrova zbog nepoštovanja.

Izvor: Klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button