BiHTuzlaVijesti

Tuzla: obilježavanje 27. jula, Dana ustanka naroda BiH










U povodu obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine protiv fašizma u Bosni i Hercegovini, gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić sastao se sa predstavnicima Udruženja antifašista i boraca NOR-a grada Tuzle (UABNOR).

Sastanak je održan kako bi se razgovaralo o planovima i organizaciji manifestacije kojom će se obilježiti ovaj značajan datum iz historije Bosne i Hercegovine.

Možda će Vas zanimati i:

Gradonačelnik Lugavić naglasio je važnost očuvanja tradicije antifašizma i istakao da je obilježavanje ovog datuma od izuzetne važnosti kako bi se sjećanje na događaje iz prošlosti prenijelo na nove generacije. Ovaj događaj simbolizira hrabrost i jedinstvo naroda i narodnosti u borbi protiv fašizma, te podsjeća na vrijednosti koje su ključne za izgradnju pravednog i slobodnog društva.

Muhamed Čaušević, predsjednik UABNOR-a, naglasio je važnost baštinjenja antifašističke tradicije. Istakao je da se kroz jedinstvo i zajednički trud mogu sačuvati vrijednosti antifašizma, te ih prenositi na mlađe generacije.

Gradonačelnik Lugavić i predstavnici UABNOR-a složili su se da je važno da se ova manifestacija organizuje kako bi se prenijela snažna poruka mira, tolerancije i zajedništva. Organizatori očekuju da će građani podržati ovu inicijativu i aktivno sudjelovati u obilježavanju Dana ustanka naroda i narodnosti protiv fašizma, te tako doprinijeti očuvanju važnih vrijednosti za društvo u cjelini.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Tuzle, uz podršku Grada Tuzle, manifestaciju će početi 27. jula u 17.00 sati, polaganjem cvijeća i odavanjem poštovanja poginulim borcima i žrtvama NOR-a i odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995, kao i žrtvama zločina na Kapiji.

Također, istog dana, sa početkom u 18.00 sati, na Trgu slobode biće upriličena postavka izložbe u organizaciji Muzeja istočne Bosne pod nazivom „Tuzla je odabrala antifašizam“, nakon čega će uslijediti bogat kulturno-umjetnički program. UABNOR Grada Tuzle pripremio je i niz drugih aktivnosti kojima žele na dostojanstven način obilježiti ovaj važan datum iz historije Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Službe za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Asja Redžić, predsjednik UABNOR-a Muhamed Čaušević, predsjednik Skupštine Udruženja, Slavko Peričević i učesnik NOR-a, svjedok antifašističke borbe u periodu 1941.-1945., 98. godišnji Fuad Kasupović.



Izvor
grad.tuzla.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button