Festival Savremene ŽeneIstaknutoSuper Žene

Festival savremene žene u znaku Sanje Lopar i BHRT-ovog filma Imam pravo na sebe
U Tuzli je završen šesti Festival savremene žene koji je ove godine okupio na stotine govornica koje su svojim životnim primjerima i uspjesima doprinijele pozitivnim promjenama u društvu.

Među njima je Sanja Lopar, prva žena u Evropi koja je započela proizvodnju brendiranih i daleko kvalitetnijih cigareta na svijetu. O njoj je prikazan i film „Imam pravo na sebe“ koji je rađen u produkciji dokumentarnog programa Televizije Bosne i Hercegovine.

Festival savremene žene“ u Tuzli, šesti u nizu i ove godine sve je oduševio. Narodno pozorište Tuzla u svakom trenutku je protekla tri dana bilo ispunjeno sjajnim poduzetnicima, ljekarima, novinarkama, profesoricama, znanstvenicama iz cijelog svijeta. No, sve je sinoć najviše oduševio film o Sanji Lopar „Imam pravo na sebe“, ženi koja je na nevjerovatan način pomjerala granice kako bi dolazila do ciljeva i živjela svoje snove.

“Film je namijenjen ne samo ženama, ali prvenstveno ženama. Da nikada ne posustanu. Poruka je vrlo pozitivna. Dakle, kad su sva vrata zatvorena, gdje god se okrene udarite na zid, izlaza ima. Film je moćan, film nije patetičan. Film je dosta emotivan, nabijen je tom emocijom, ali sa fantastičnom porukom idi dalje, bori se, iza toga slijedi uspjeh”, kaže Sanja Lopar. 

Film je rađen u produkciji BHRT-a, a na njemu su radili Bojan Hadžiabdić, Zoran Kubura i ekipa televizije BiH.

“Definitivno, jedna od osnovnih zadaća svih javnih servisa je da pronalaze, realiziraju ovakve ljudske priče koje su zaista po svim osnovama zanimljive, vrlo neobične. Priče koje govore kako je moguće doći od ponora do zvijezda ukoliko čovjek zaista ima čvrstu volju, ukoliko ima volju za životu, ukoliko se svakog trenutka bore protiv problema. I najčešće to dovodi do pozitivnog i uspješnog rezultata”, navodi generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Tokom trodnevnog festivala koji je bio ispunjen brojnim događanjima i koncertima, dodijeljena su i priznanja super ženama. Ovogodišnji festival savremene žene najbolji je do sada, a sljedeći će biti, obećavaju organizatori, još bolji.

“Svi smo preplavljeni emocijama i nekako utiscima kako govornica tako i gošćama koje su došle iz cijelog svijeta, a tako i učesnice pogotovo mladi ljudi kojima smo, ja mislim, dali jednu novu dozu inspiracije”, rekla je direktor Festivala savremene žene Edina Selesković.

Tuzla je ovih dana zaista bila grad novih lica, centar u kojem se govorilo jedino o vrijednostima koje mijenjaju svijet na bolje.Izvor
bhrt.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button