Valter TuzlanskiVijesti

Delić: Sva djeca rođena u 2024. godini u FBiH dobit će po 1.000 KM










Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 miliona KM u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini. Kako je ranije saopćio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

S obzirom na to da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita ko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, danas je iz Ministarstva poslana informacija da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024. godini, te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava, saopćeno je iz resornog ministarstva.

– Sredstva iz budžeta troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju budžeta, a to nas obavezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 miliona planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini – objavio je ministar Delić.

Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realiziranje ovoga transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

– Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje – dodao je ministar.

On poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 miliona KM.

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH, navodi se u saopćenju.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button