U fokusu

Svečanom misom kardinal Puljić proslavio obljetnice života, svećeništva, biskupstva i kardinalstva










Svečanim Euharistijskim slavljem,  u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, obilježio je: 75 godina života, 50 misništva, 30 biskupstva i više od 25 kardinalske službe.

Kardinal Puljić slavio je Misu u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, te svim članovima Biskupske konferencije BiH: nadbiskupom koadjutorom vrhbosanskim i apostolskim upraviteljem vojnog ordinarijata monsinjor Tomo Vukšićem, biskupom banjalučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem, pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i umirovljenim biskupom iz Mostara mons. Ratkom Perićem te apostolskim vizitatorom za župu Međugorje nadbiskupom mons. Henrykom Hoserom, zatim nadbiskupom beogradskim mons. Stanislavom Hočevarom te pomoćnim biskupom đakovačko-osječkim mons. Ivanom Ćurićem.

Koncelebriralo je oko stotinu dijecezanskih i redovničkih svećenika, a među njima bili su i franjevački provincijali Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Marinčić i fra Miljenko Šteko te provincijal Hrvatske dominikanske provincije p. Slavko Slišković i provincijal Hrvatske salezijanske provincije don Tihomir Šutalo.

Liturgijsko pjevanje animirao Katedralni mješoviti zbor

Na Svetoj misi sudjelovale su i redovnice raznih kongregacija među kojima i tri provincijalne glavarice iz Sarajeva, zatim bogoslovi, sjemeništarci i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistirali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa predvođeni mons. Tomom Kneževićem.

Uvodeći u Misno slavlje karidnal Puljić pozdravio je nuncija Pezzuta i sve nazočne nadbiskupe i biskupe, provincijale i drugu „braću misnike svih službi“, sve redovnice na čelu s njihovim poglavaricama, kandidate i kandidatice, bogoslove, vjernike prisutne u katedrali, kao i sve koji su Misu pratili putem elektronskih medija.

 „Obilježavanje jubileja je višestruko značenje: U prvom redu to je ispit savjesti – kako sam obavljao svoju službu? Ovaj trenutak je prigoda da se pokajem za sve propuste i sve poteze kojima sam krivo napravio“, kazao je kardinal Puljić moleći oproštenje od svih onih koje je „iz neznanja i nespretnosti možda ‘ranio’ te zamolio „milosrdnog Boga da izliječi sve te rane“.

 Spomenuo se i svih pokojnika čiji put nastavljaju oni koji dođoše nakon njih, kao i svih drugih koji su se žrtvama ugradili u dosadašnji hod ove mjesne Crkve vrhbosanske. „Molimo, Bože, blagoslovi nas da vjerni i hrabro kročimo naprijed!“, riječi su kardinala Puljića.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button