Vijesti

Hrvatska zapalila svijeće za Vukovar










U gradovima diljem Hrvatske paljenjem svijeća sinoć je počelo obilježavanje 25. godišnjice vukovarske tragedije, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom koju su kod spomen-obilježja u njezinu krugu predvodili mladi iz Vukovara mnogobrojni Vukovarci i radnici bolnice odali su u četvrtak navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih jedinica na Vukovar 1991. godine.

Mnogobrojnim Vukovarcima u molitvi su se pridružili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te članovi Vlade s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na čelu koji su danas u Vukovaru održali sjednicu.

Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, uz gradsku obilaznicu, koji je tokom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će danas u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, a tu će se služiti i misa zadušnica.

Ljudi u Vukovar stižu cijeli dan, a grad je večeras pun autobusa, putničkih automobila i motora iz mnogih hrvatskih gradova.

Duž glavnih vukovarskih ulica i u prozorima porodičnih kuća i stanova gore lampioni kao podsjetnici na veliku patnju i stradanje Vukovaraca u agresiji prije 25 godina.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić s predstavnicima vojske, policije i koordinacija udruženja proisteklih iz Domovinskog rata u četvrtak navečer na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatskom domobranu u Osijeku.

Gradonačelnik Vrkić rekao je kako ima osjećaj da – što više vrijeme odmiče od vukovarske tragedije i herojskih podviga branitelja – imamo sve manje riječi te da se ne može opisati zahvalnost koju branitelji zaslužuju. Župan Šišljagić istaknuo je kako je Vukovar, bez obzira na žrtve i sve što se dogodilo, značio preokret u Domovinskom ratu te da su žrtve Vukovara najavile slobodu, nezavisnost, oslobađanje svih okupiranih dijelova Hrvatske i na kraju priznanje Ujedinjenih naroda i svjetske zajednice. Izaslanstva su se nakon toga uputila na križanje Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku kod Spomenika crvenog fiće, gdje su zajedno sa sudionicima motorističke karavane “Od Prevlake do Vukovara” te učenicima osječkih škola zapalili svijeće.

Da se pad Vukovara nikad ne zaboravi…’

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove je godine u Varaždinu obilježen paljenjem svijeća na glavnome gradskom Trgu kralja Tomislava, ispred Gradske vijećnice. U organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije građani, branitelji i učenici varaždinskih osnovnih škola zapalili su 500 svijeća u obliku vukovarskog vodotornja te su njima i ove godine napisali ime grada heroja. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš podsjetio je na doprinos Varaždinaca u Domovinsku ratu i u odbrani Vukovara. Rekao je da se paljenjem svijeća šalju dvije poruke.

“Prva je da se pad Vukovara nikad ne zaboravi i da se nikad više takve strahote u Lijepoj našoj ne ponove. Druga je da svima koji pomišljaju da bi mogli nasrnuti na Hrvatsku poručimo da u Hrvatskoj postoje ljudi, da postoji narod koji zna braniti svoju domovinu”, istaknuo je gradonačelnik.

U spomen na žrtvu Vukovara i mnogi Dubrovčani su u četvrtak navečer u Vukovarskoj ulici zapalili lampione. Uoči obilježavanja 25. godišnjice okupacije Vukovara navijačka grupa Torcida na Ilijinoj glavici obnovila je prigodni mural, a za petak predvečer tamo su najavili i odavanje počasti Gradu heroju.

 

 

 

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button