BiH

Ne prestaju pritisci na lažne svjedoke protiv komandanta Orića i drugih Srebreničana










Vrije Podrinje! Iz dana u dan u Bijeljinu, na saslušanje, privode se bivši pripadnici Armije BiH, među njima i povratnici u Republiku Srpsku. Ispituju ih o ponašanju osoba, napose Srebreničana, koji su osumnjičeni ili već optuženi za ratne zločine. Svoja saslušanja, kaže za “Faktor” Fahrudin Beli Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona, počinju sa “pazi šta pričaš!”.

Sumnjiva smrt

Možda će Vas zanimati i:
 – Ne znam tačno koliko je Podrinjaca, bivših ratnika, privođeno na informativne razgovore, ali iz općinskih boračkih organizacija svakodnevno zovu i kažu kako im se javljaju bivši pripadnici Armije Republike BiH s pozivom na informativni razgovor. Pitaju, šta im je raditi? Na informativnim razgovorima “svjedoci” se pokušavaju obraditi ne bi li svjedočili protiv optuženih. Za očekivati je, i mene će zvati. A u mojoj je jedinici su poginula 193 borca koji nisu nikog napadali nego svoj kućni prag branili i oslobađali. Ravno 40 članova moje obitelji, uključujući i brata, su mi ubili. Njihov je cilj dokazati da su genocid jula 1995. napravili zato što su bili provocirani od ARBiH. Inače, kao, nisu oni takvi i ne bi to uradili! A da bi uspjeli u tome, koriste se lažnim svjedocima koji bi sebe i sve svoje prodali za čokanj rakije. Specijalni rat protiv BiH je na djelu – misli Hasanović, prenosi “Faktor”.

Priča o lažnim svjedocima, podsjeća ovaj list, potiče od Samira Avdića koji je nazvao Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice, ispričao mu da su ga tukli, mučili, nudili novac da svjedoči protiv njega. I tako pet godina.

Potom se pojavilo pismo anonimnog svjedoka koji je opisao kako to rade organi kad svjedoka žele ubjediti da svjedoči protiv osumnjičenih. U tom je pismu svjedok tvrdio da je bio izložen pritiscima Okružnog tužilaštva u Bijeljini, inspektora iz Banje Luke i Beograda da po svaku cijenu svjedoči protiv Bošnjaka iz Srebrenice o ratnim dešavanjima. Poseban pritisak je, kako tvrdi, vršen da lažno svjedoči protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Srebrenice.

– Prije nekoliko mjeseci preselio je Nedžad Bektić, koji je prošao put sličan mom, tako da mi je njegova smrt sumnjiva, a možda sam i ja u Bijeljini pojeo “kiselu čorbu”. Moje izjave nalaze se u Haškom tribunalu i u Bijeljini pa se može vidjeti o čemu su me ispitivali – napisao je svjedok.

Ljuti na Tužilaštvo

Kako prenosi “Faktor”, pomenuti rahmetli Bektić familija je Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja Majki Srebrenice. Njoj je Bektić detaljno pričao čemu je sve bio izložen, ali o tome neki drugi put. Sad pustimo Hatidžu da priča.

– Republika Srpska i Srbija ne rade ništa bez veze. Njihov cilj, a mojoj je dojam, i međunarodne zajednice, jeste da se stavi znak jednakosti između agresora i žrtve. Ja, kojoj su ubili dva sina i muža i nemam više nikoga na svijetu, ali i ostale majke i porodice 8.000 Srebreničana ubijenih u genocidu jula 1995. smo krive što smo žive. Plan je bio da nas pobiju. Zato i hapse Srebreničane, optužuju za ratne zločine, kupuju svjedoke navodeći ih da lažno svjedoče. Dojam je, unaprijed se zna koga će privesti na saslušanje. Jako smo ljuti na Tužilaštvo BiH. Bili smo na sastanku sa Goranom Salihovićem, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH. I rekla sam mu da, imajući na umu kako i šta radi, rizikuje da bude bosanskohercegovački Aleksandar Ranković – ljuti se predsjednica Mehmedović, piše “Faktor”.

Srbijanski sateliti

“Faktor” prenosi i riječi starog ratnika Šerifa Patkovića, predsjednika Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, koji objašnjava kako je u toku završna faza operacije Srbije i Republike Srspke, kojom se hoće izjednačiti žrtva i agresor i tako promijeniti karakter rata.

– Rat nije prestao. Srbija i RS ga vode pomoću satelita u BiH, koji rade u državnim institucijama – siguran je Patković.

 
Izvor: FAKTOR



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button