Svijet

Pokušali ubiti predsjednika Venecuele pomoću dronova










Dronovi napunjeni eksplozivom eksplodirali su blizu mjesta na kojem je predsjednik Maduro držao govor u subotu, ali su i on i ostali članovi Vlade nepovrijeđeni, izjavio je venecuelanski ministar informiranja Jorge Rodriguez.

– Imamo dokaz da je ovo bio pokušaj ubistva. nisu uspjeli – rekao je Rodriguez te dodao:

Možda će Vas zanimati i:

– Predsjednik Maduro je iz napada izašao bez povreda i nastavlja s radom.

Sudeći prema snimcima, Maduro je iznenada prekinuo govor. U jednom trenutku je pogledao u nebo, a kamera je prikazala više desetaka vojnika kako trče prema Avenida Bolivar na kojoj se održavala svečanost. U pozadini su se čuli vrisci.

Kako je dodao Rodriguez, u ovom “napadu” na Madura povrijeđeno je sedam pripadnika Nacionalne garde.

Maduro tvrdi da iza napada stoji njegov kolumbijski kolega Juan Manuel Santos.

– Ne sumnjam da ime Juana Manuela Santosa stoji iza toga – kazao je.

Maduro također tvrdi da iza atentata stoje i osobe koje žive u SAD-u i koje su ga finansijski potpomgle.

– Prema prvim rezultatima istrage, više osoba koje su finansirale napad žive u SAD-u na Floridi – kazao je Maduro.

Venecuelanska vlada s druge strane optužuje “ekstremnu desnicu”, što je naziv kojim opisuje opoziciju, da stoji za atentata

Incident se dogodio u trenutku dok u Venecueli vlada vrlo napeta politička i socijalna situacija. Zemlja je u dubokoj recesiji zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte, ograničen je uvoz i i vlada hiperinflacija. U zemlji vlada nestašica hrane, lijekova i robe široke potrošnje.

Tajanstvena pobunjenička grupa koju čine civili i vojnici preuzela je, putem saopćenja objavljenog na društvenim mrežama, odgovornost za neuspjeli napad.

– Suprotno je vojnoj časti držati vladu sastavljenu od onih koji su zaboravili Ustav i koji obnašaju javnu dužnost na opscen način s ciljem bogaćenja – navodi se u tekstu kojeg potpisuje “Nacionalni pokret vojnika u košulji”.

– Ne možemo tolerirati činjenicu da je stanovništvo gladno, da bolesni nemaju lijekova, da novac ne vrijedi, da obrazovni sustav ne obrazuje nego indoktrinira komunizam – nastavlja se u saopćenju.

– Narode Venecuele, da bi ova borba bila uspješna, potrebno je da svi izađemo na ulice, bez povratka – dodaje se u saopćenju kojeg je u subotu navečer na YouTubeu pročitala novinarka Patricia Poleo, bliska opoziciji s boravištem u SAD-u.

Ovaj neuspjeli napad je dio “Operacije feniks”, kazala je Poleo, tvrdeći da je tekst saopćenja dobila od pobunjeničke grupe.

Izvor: Faktor



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button