Kameleon projektiTotalno pozitivna ličnost godine

Jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu – Festival Sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”










Radio Kameleon kroz Totalno pozitivnu ličnost godine prepoznaje i predstavlja ljude i organizacije koji su u prošloj godini na bilo koji način pomagali drugima i koji su ostvarili izvanredne rezultate u svojim poljima. Pogledajte ko su sve Totalno pozitivne ličnosti 2022. godine na OVOM LINKU

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ je jedini festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najvredniju muzičku baštinu naših prostora

Festival se sastoji iz nekoliko aktivnosti/projekata:

  • Međunarodno takmičenje mladih harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”
  • Takmičenje autora i izvođača
  • Revijalna noć- sa gostima

Na dosadašnjim festivalima je učestvovalo preko stotinu vrsnih interpretatora sevdalinke iz BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Holandije, Austrije kao i prateći orkestar kojeg cine izuzetni poznavaoci i baštinici sevdalinke pod rukovodstvom prof. Dejana Milkunića.

Na 14. Festivalu Sevdalinke predstavilo se 20 pjevača, među kojima neka od najpoznatijih imena estrade te nekolicina učesnika iz takmičarskog dijela programa.

Podsjećamo, na ovogodišnjem 4. Međunarodnom takmičenju harmonikaša “Sevdalinko harmonikom opjevana”, sveukupni pobjednik je Josip Knežević, a prvu nagradu na takmičarskoj večeri i plaketu “Safet Isović” dobio je Filip Vučić za izvedbu pjesme “Sulejmana othranila majka”.

Festival Sevdalinke je nominovan za Totalno pozitivnu ličnost godine u kategoriji Event godine, a glasati možete na OVOM LINKU.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button