SvijetVijesti

Pakistan rasporedio vojsku zbog nemira nakon hapšenja bivšeg premijera Imrana Khana










U glavnom gradu Pakistana u četvrtak su raspoređene trupe nakon što je hapšenje bivšeg premijera Imrana Khana izazvalo dvodnevne nasilne proteste njegovih pristaša.

Khan je u srijedu zadržan u pritvoru na osam dana zbog optužbi za korupciju, nakon višemjesečne političke krize u kojoj je svrgnuti vođa vodio kampanju protiv moćne vojske.

Khanovo hapšenje razbjesnilo je pristaše njegove stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), koji su se sukobili sa snagama sigurnosti u nekoliko gradova i marširali do glavnog sjedišta vojske.

Pristaše bivšeg premijera optužuju vojsku da je organizovala Khanovo svrgavanje u aprilu prošle godine, međutim vojska negira bilo kakvu umiješanost.

“Ako misle da će nas hapšenje Imrana Khana demoralisati, onda su u velikoj zabludi – rekao je jedan od učesnika protesta Niaz Ali u srijedu u Peshawaru, gdje je zapaljeno nekoliko spomenika i vladinih zgrada. Mi smo uz Imrana Khana i podržavat ćemo ga do smrti,” poručili su.

Najmanje sedam dužnosnika iz centralnog vodstva PTI-ja uhapšeno je i pritvoreno, optuženi za organizovanje protesta, saopćila je rano u četvrtak policija Islamabada.

Vlada je u srijedu odobrila raspoređivanje vojske u dvije pokrajine, uključujući Punjab, najnaseljeniju – i u glavnom gradu kako bi se vratio mir. Islamabadska policija je rekla da su trupe već ušle u osjetljivu “crvenu zonu” glavnog grada gdje su smještene vladine zgrade.

Najmanje šest osoba poginulo je u incidentima povezanim s protestima, izvijestili su policija i bolnice. Stotine policajaca je povrijeđeno, a više od 2000 ljudi je uhapšeno širom zemlje, uglavnom u pokrajinama Punjab i Khyber Pakhtunkhwa, izvijestile su policijske snage.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button