BiH

Raspodjela prihoda po kantonima uzburkala poziciju i opoziciju: Tuzlanski kanton pretrpjet će nesagledive finansijske štete










Nakon odluke Kolegija SDA, koji zahtijeva povlačenje odluke ministrice finansija Federacije Jelke Milićević o raspodjeli javnih prihoda, reagovala je i opozicija. Tvrde, argumenti za odluku su nezakoniti i nužne su izmjene. SDA zahtijeva od federalne ministrice finansija Milićević da odluku o raspodjeli javnih prihoda stavi van snage jer je, ističu, donesena na štetu kantona s većinskim bošnjačkim stanovništvom. Traže da bude spriječena samovolja pojedinih ministara HDZ-a BiH, te kažu da njihova politika u ovom slučaju nije prihvatljiva, objavila je FTV.

“Ovo rješenje je neodrživo. Mi iz SDA tražimo da se ono izmijeni i da se primijeni dosadašnji način utvrđivanja koeficijenata za kantone i općine s jedinstvenog računa, i da to vrijedi sve do donošenja nvog Zakona o pripadnosti javnih prihoda”, kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Stavove dijeli i opozicija. Tvrde, riječ je o još jednom u nizu poteza kojima HDZ BiH pokazuje da ima potpunu autonomiju u Vladi Federacije. Argumenti na kojima je zasnovana odluka ministrice Milićević, ističu, nisu u skladu sa zakonom, i da je prije bilo kakve raspodjele sredstava potrebno riješiti druga pitanja – poput objave rezultata popisa.

“Prije svega, prethodno pitanje koje se mora riješiti jeste objava popisa stanovništva, pošto je on ključni parametar da se prebrojimo po kantonima i ne vidimo nijednog razloga zašto se ne objavi barem dio koji će nam omogućiti da napravimo pravedniju raspodjelu javnih prihoda po kantonu”, poručuje Aner Žuljević, član Predsjedništva SDP-a BiH.

“Da li je ona kao kriterij broja stanovnika u obračunu formule uzela preliminarne rezultate popisa iz 2013. godine. Napominjem da ti rezultati popisa broja stanovnika nisu službeni, nisu objavljeni i ne mogu biti uzeti u ovu formulu”, ističe Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a.

Podsjećamo, Federalno ministarstvo finansija nedavno se oglasilo saopćenjem. Navode, prilikom izrade formula korišteni su podaci potvrđeni u Agenciji za statistiku BiH: “Podaci o broju stanovnika korišteni za izračun koeficijenta raspodjele prihoda od neizravnih poreza za 2016. godinu su preuzeti zvanični preliminarni rezultati provedenog popisa stanovništva u BiH 2013 godine., potvrđeni u Agenciji za statistiku BiH.” Kantonalne budžetske kase sve su praznije. A odlukom ministrice finansija, ukoliko zaživi, Sarajevski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Bosanskopodrinjski kantoni pretrpjet će nesagledive finansijske štete, piše Federalna.ba.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button