Valter Tuzlanski

Meta uklanja sve postove koji koriste riječ “shaheed”

Njen nadzorni odbor predlaže da s tim prestane










Početkom sedmice Nadzorni odbor Mete Platforms, koja upravlja Facebookom i Instagramom, predložio je da se ovim i drugim platformama dopusti korištenje izraza shaheed ili mučenik na arapskom jeziku. Ova odluka bila je znak za uzbunu u redovima antisemita, gdje je najglasniji Sacha Roytman Dratwa, izvršni direktor Pokreta za borbu protiv antisemitizma, koji kaže kako je riječ Shaheed počasni naziv za ubice i da bi se preporuka Metinog nadzornog odbora mogla smatrati davanjem zelenog svjetla za veličanje ubistva.

Trenutno Meta uklanja sve postove koji koriste riječ “shaheed”.,

Možda će Vas zanimati i:

Svoju novu odluku o ukidanju cenzure Meta sada objašnjava činjenicom da ona nije donijela nikakvu sigurnost.

“Meta je djelovala pod pretpostavkom da cenzura može i hoće poboljšati sigurnost, ali dokazi sugeriraju da cenzura može marginalizirati čitavu populaciju, a da uopće ne poboljšava sigurnost”, pojašnjava Helle Thorning-Schmidt, supredsjednica Nadzornog odbora.

Odluka da ne blokira riječ “shaheed”, mogla bi značiti skretanje Mete sa ranijeg kursa kada je masovno kritizirana zbog politike i prakse ušutkavanja glasova podrške Palestini i palestinskim ljudskim pravima na Instagramu i Facebooku u valu pojačane cenzure društvenih medija usred neprijateljstava između izraelskih snaga i palestinskih naoružanih skupina koja su započela 7. oktobra 2023.

Tako je Human Rights Watch u periodu od oktobra i novembra 2023., dokumentirao više od 1050 uklanjanja i drugih oblika potiskivanja sadržaja na Instagramu i Facebooku koji su objavili Palestinci i njihove pristalice, uključujući sadržaj o kršenju ljudskih prava.

Od 1.050 pregledanih slučajeva za potrebe ovog izvještaja 1.049 je uključivalo miroljubivi sadržaj podrške Palestini koji je bio cenzuriran ili na drugi način neopravdano potisnut, dok je jedan slučaj uključivao uklanjanje sadržaja podrške Izraelu. Dokumentirani slučajevi, piše HRW uključivali su sadržaje koji potječu iz preko 60 zemalja svijeta, prvenstveno na engleskom jeziku, sve o miroljubivoj podršci Palestini, izraženoj na različite načine. Međutim, zaključak je da je brojka od 1050 slučajeva cenzure sigurno premašena.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button