Zanimljivosti i zabava

Na današnji dan 1930. godine počelo prvo Svjetsko prvenstvo u fudbalu










Na današnji dan 1930. godine, u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, počelo je Prvo svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Od 13. do 30. jula, koliko je trajalo Prvenstvo, za titulu prvaka u “najljepšoj sporednoj stvari na svijetu” takmičilo se ukupno 13 reprezentacija, devet iz Južne i Sjeverne Amerike te četiri iz Evrope. Među evropskim timovima bila je i reprezentacija tadašnje Kraljevine Jugoslavije, koja je postigla zavidan uspjeh, plasiravši se u polufinale.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odabrala je Urugvaj za domaćina Prvenstva jer je ta zemlja 1930. godine slavila stogodošnjicu nezavisnosti, a urugvajska fudbalska reprezentacija tada je bila najjača na svijetu, osvojivši zlato na Olimpijskim igrama 1928. godine.

Urugvaj prvi svjetski šampion

Finalna utakmica između Urugvaja, koji je u polufinalu pobijedio Jugoslaviju, te Argentine, koja je finale izborila u meču sa SAD, odigrana je na stadionu Centenario, 30. jula 1930. godine. Stadion, koji je mogao primiti 93.000 gledatelja, bio je ispunjen do posljednjeg mjesta.

Urugvaj je pobijedio rezultatom 4:2 i tako postao prvi svjetski šampion u fudbalu. Tadašnji predsjednik FIFA-e, Francuz Jules Rimet predao je Urugvaju pehar koji će 1946. godine po njemu dobiti naziv “Trofej Julesa Rimeta.”



Izvor
Avaz.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button