KulturaLifestyle

Zašto djeci treba dati da čitaju što više knjiga










Zašto djeca treba da čitaju knjige? Knjige pomažu djeci da razviju osnovne jezične vještine i duboko prošire svoj vokabular – mnogo više nego bilo koji drugi medij.

Knjige su interaktivne; one zahtijevaju da djeca misle. Knjige fikcije i nefikcije proširuju našu svijest. Daju nam nove načine razmišljanja i nove ideje. One proširuju naš svemir izvan vremena i mjesta i nadahnjuju naše izvorne misli.

Razvijaju vještine kritičkog razmišljanja. Knjigu čita pojedinac. Sami odlučujete što mislite o knjizi i njenom sadržaju, a niko se ne naginje preko ramena i govori vam kako ćete razmišljati.

Možda će Vas zanimati i:

Knjige razvijaju i njeguju dječiju maštu, proširujući njihov svijet. Slikovnice uvode djecu u svijet umjetnosti i književnosti. Potiču dječju svijest pomažući im da vide, čuju, okuse, osjete i mirišu na zamišljenoj razini. Knjige potiču maštu, nadahnjujući kreativnost.

Omogućuju djeci da upoznaju svijet prije nego što moraju izaći u njega. Daju djeci priliku da dožive nešto u svojim zamislima prije nego im se to dogodi u stvarnom životu. Pomažu u pripremi djece za sljedeću fazu zrelosti, pri čemu se spremno pripremaju za “odrasli” svijet.

Knjige nam pomažu da shvatimo sebe, da otkrijemo ko smo. Jačaju naše samopouzdanje i pomažu nam da shvatimo zašto smo ono što jesmo. Pomažu nam da otkrijemo odakle dolazimo i pomažu nam da shvatimo gdje želimo ići. Pomažu djeci i odraslima da se otvore, pređu dalje od samo-apsorpcije i povezuju se s drugim ljudima. Knjige grade veze i proširuju našu sposobnost suosjećanja; pomažu nam da razumijemo druge. Knjige nam pomažu da postanemo suosjećajniji.

Djeca trebaju da čitaju knjige kako bi pronašla vlastiti moralni i etički kurs, kako bi od malih nogu počeli razmišljati o ispravnom i pogrešnom, dobrom i zlu. Kroz knjige djeca dobivaju veliki  broj informacija, iskustva i znanja, za razliku od mnogih elektroničkih medija. Uz pomoć knjiga djeca najbolje mogu naučiti o drugim ljudima, drugim zemljama, drugim običajima i kulturama. Historija, umjetnost, nauka, religija, priroda, matematika, tehnologija – šta god da dijete poželi može pronaći u knjigama, a knjige treba pružiti djetetu što prije moguće kako bi se kasnije razvio kao prava osoba, i u svom razvijanju da sazna šta želi biti kada poraste. Pomoći će im da shvate koji učinak sve te stvari imaju na nas i naš svijet.

Knjige su odlični pratitelji. Nikad niste usamljeni kada imate knjigu za čitanje.

 



Back to top button