Svijet

TRUMP IPAK NIJE POBJEDNIK? Ponavlja se glasanje u TRI američke države!




Izborna komisija u Vinskonsinu je dobila zahtjev za ponovno brojanje glasova u državama u kojima je Donald Trump odnio “tijesnu” pobjedu prije skoro dvije nedjelje.

Jilll Stein, koja je bila predsjednički kandidat Zelene partije na izborima u SAD, podnijela je taj zahtjev, kao i u državama Pensilvanija i Mičigen. Samo pobjeda u Vinskosinu ne bi dovela do preokreta za Hillary Clinton i uticala na Trumpovo vođstvo, ali ukoliko bi u sve tri države došlo do preokreta to bi ozbiljno uzdrmalo konačni bilans glasova.

Možda će Vas zanimati i:

Rezultati izbora u Americi

Cilj je sakupiti do 7 miliona

Na sajtu izbrne komisije u Vinskonsinu stoji sljedeće:

Ostali detalji će biti naknadno dodati.

Doktor Stein je izjavila da će prebrojavanje krenuti od sljedeće nedjelje, a u petak je bio posljednji dan za podnošenje zahtjeva.

Ona takođe mora da prikupi milione dolara da bi pokrila mnogobrojne takse koje je potrebno platiti da bi se finansiralo ponovno brojanje glasova u sve tri države.

Doktor Jill na svom web sajtu, kaže da je već sakupljeno 5.3 miliona dolara, a da je cilj sakupiti 7 miliona.

Advokati zaduženi za prava glasača naglašavaju da će rezultati ovog puta biti pažljivo analizirani, mada navode da iako su rezultati glasanja ispali drugačiji nego u što se predviđalo oni vjeruju da hakovanja reuiltata nije bilo.

Politički zvaničnici navode da nema dokaza o namiještanju izbora ni u jednoj od država, a Trump se još uvijek nije oglasio povodom zahtjeva za ponovno preborjavanje.

Trump je osvojio 290 elektora na novembarskim izorima, dok je Klinton osvojila 230.

Izvor: bktvnews.com

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button