Tuzlanski kanton

Tuzlanski studenti odustali od svjetskog takmičenja jer im univerzitet nije uplatio kotizaciju

Grupa studenata Pravnog fakulteta










Grupa studenata Pravnog fakulteta u Tuzli otkazala je učešće na prestižnom svjetskom takmičenju iz oblasti međunarodne trgovačke arbitraže “Vis Moot”. Kao razlog navode tvrdnju da im Univerzitet u Tuzli nije uplatio kotizaciju u iznosu od 400 eura.

U proteklih pet godina studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli učestvovali su na prestižnom takmičenju iz oblasti međunarodne trgovačke arbitraže “Vis Moot”, međutim na predstojeće izdanje se nisu mogli prijaviti jer nemaju novca za kotizaciju.

“Ove godine obavezna registracija je reducirana na 400 eura, budući da će takmičenje zbog pandemije biti u online formatu. Mi smo se do sada snalazili na razne načine, moleći za novac od raznih donatora i sponzora, no ove godine smo od svih odbijeni i suočeni sa činjenicom da će naš Univerzitet biti jedini od 450 univerziteta, a mi jedini od 3.800 studenata koji se ne mogu takmičiti jer ne mogu platiti obavezni fee, koji inače svakom timu plaća njegov univerzitet, budući da predstavljaju isti”, kaže predstavnica Vis Moot tima Univerziteta u Tuzli Lejla Mašić.

Uprava Univerziteta, kako naglašava Mašić, je godinama bivala informisana o navedenim poteškoćama vezanim za kotizaciju, pa je tako bilo i sada, međutim, odgovor nikada nisu dobili.

“S druge strane, mi imamo apsolutnu podršku profesora, asistenata i uprave našeg fakulteta u pogledu svakog takmičenja, pa i ovoga, ali budući da fakultet nema novčana sredstva, niti otvoren račun, kotizaciju ne može ni platiti. Tako jedino što nam ostaje, nakon što smo već podnijeli sve pisane podneske i šest mjeseci radili na ovogodišnjem problemu, jeste da se povučemo sa takmičenja, sa nadom da će uprava Univerziteta u Tuzli shvatiti važnost ovakvih takmičenja, ne samo za studente takmičare, nego i za cjelokupan univerzitet, te da će možda nekada nekoj budućoj generaciji omogućiti da predstavlja naš univerzitet na jednom ovakvom takmičenju i budu rame uz rame sa najboljim svjetskim univerzitetima”, dodala je Mašić.

Zbog ovakvog tretmana studenata, zaključili su budući tuzlanski pravnici, ali i njihovoj želji za stjecanjem novih znanja i iskustava, nije ni čudno što je Univerzitet u Tuzli samo u prošloj godini pao za 315 mjesta na svjetskoj Webometrics rang listi najboljih visokoškolskih ustanova, dok je sa drugog mjesta na državnom nivou pao na čak četvrto.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button