Vijesti

Hrvati strahuju od primljenih paketa koji dolaze iz Kine: Bacaju ih neotvorene










Koronavirus na području naše regije, srećom, još uvijek izaziva posljedice samo u vidu straha.

Predmeti, garderoba, parfemi, tehnika, raznorazne sitnice, sve naručeno preko platformi eBay, Wish, Alibaba, AliExpress i drugih izazivaju bojazan kod naručitelja zbog koronavirusa.

Građani strepe od svega što im s kineskog tržišta stiže na kućna vrata.

Možda će Vas zanimati i:

Zbog toga mnogi građani neotvorene pakete bacaju u prvi kontejner. Slobodna Dalmacija piše kako su im neki Splićani naveli da su pošiljke prvo sterilizirali, a ima i onih koji će ih duže vrijeme držati sa strane.

Ipak, razloga za zabrinutost ipak nema. Vodeći stručnjak dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Službe za zaraznu epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, poručuje kako straha od pošiljki s kineskog područja nema.

“Na temelju dostupnih podataka smatramo kako je rizik od prijenosa novog koronavirusa na ljude preko poštanskih pošiljki zanemariv. Naime, prijenos novog koronavirusa preko poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen. Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putovi njegova prijenosa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput porodičnog kontakta njegovanjem oboljeloga ili poput manipuliranja bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi”, rekao je dr. Kaić.

Svi do danas poznati koronavirusi, dodaje, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS te onaj što je prije sedam godina prouzročio MERS, prenose se direktnim bliskim kontaktom. Dakle kapljičnim putem i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete, što znači da vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela.

I što zanima brojne naručitelje paketa s kineskog područja, ni za jedan od njih nije utvrđen prijenos preko poštanskih pošiljki.

“Imajući na umu sve što je poznato o novom koronavirusu i otprije poznatim koronavirusima, smatramo da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv”, kazao je doktor.

Izvor: Klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button