Svijet

Kina rat u Gazi nazvala “sramotom za civilizaciju”

Kina je rat u Gazi opisala kao “sramotu za civilizaciju” i pozvala je u četvrtak na hitan prekid vatre dok se sukob protezao u svoj šesti mjesec uprkos naporima posrednika da postignu primirje.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Hamas da prihvati plan o prekidu vatre s Izraelom prije početka muslimanskog mjeseca posta, što bi moglo biti već u nedjelju, ovisno o viđenju polumjeseca.

Međutim, posrednici u Egiptu su se borili da savladaju teške prepreke u svojim pokušajima da pregovaraju o pauzi, dok su Ujedinjene nacije upozorile da glad prijeti Palestincima zarobljenim u borbama.

“Tragedija za čovječanstvo i sramota za civilizaciju je što se danas, u 21. stoljeću, ova humanitarna katastrofa ne može zaustaviti,” rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na konferenciji za novinare u Pekingu.

Kina, historijski naklonjena palestinskoj stvari, poziva na prekid vatre od početka rata kada su Hamasovi militanti napali Izrael 7. oktobra.

“Međunarodna zajednica mora hitno djelovati, čineći trenutni prekid vatre i prekid neprijateljstava glavnim prioritetom, a osiguravanje humanitarne pomoći hitnom moralnom odgovornošću,” rekao je Wang.

Rat je pretvorio velike dijelove Gaze u pustoš uništenih zgrada i ruševina i izazvao humanitarnu katastrofu za njenih 2,4 miliona ljudi.

(FENA)

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button