Svijet

Ovo je “kineski Fićo” koji stiže u Evropu

Evo koliko bi trebao koštatiAutomobilski div Stellantis, koji u svom vlasništvu ima brendove poput Opela, Fiata, Peugeota, Citroena i drugih, nedavno je najavio ulaganje od 1,5 milijardi eura za stjecanje približno 20% kineskog proizvođača Leapmotora. Dogovor uključuje i ekskluzivna prava za izvoz i prodaju, kao i proizvodnju Leapmotor proizvoda izvan Kine.

Partnerstvo ima za cilj daljnje povećanje prodaje Leapmotora u Kini, najvećem tržištu na svijetu, dok se Stellantisova prisutnost značajno ubrzava prodaju u drugim regijama, počevši od Europe. Stellantis namjerava iskoristiti Leapmotorov visoko inovativan, troškovno učinkovit EV ekosustav, a zajedničko ulaganje znači i prve isporuke vozila u drugoj polovici 2024.

Možda će Vas zanimati i:

Stižu i novi modeli

Usredotočen na tržište srednje i visoke klase, kao najveći i najbrže rastući segment u Kini, Leapmotor je isporučio približno 111.000 komada malih električnih vozila u 2022.

Leapmotor bit će jedan od prvih kineskih proizvođača automobila koji će pokrenuti proizvodnju u Evropi, a proizvodit će se u tvornici partnera Stellantis u Tychyju u Poljskoj, otkriva Reuters.

Smješten na jugu Poljske, Tychy je poznati Fiatov pogon. Tvornica proizvodi nekoliko vozila Stellantisa, uključujući benzinske i hibridne verzije Fiata 500, Fiata 600, Jeepa Avengera i novog Alfa Romea Milano, koji bi trebao biti predstavljen sljedeći mjesec. To je ujedno i mjesto gdje se proizvodio i Fiat 126, odnosno popularna Peglica.

Proizvodnja malog električnog automobila T03 mogla bi započeti prije kraja juna, korištenjem tehnike koja uključuje pretvaranje djelomično sastavljenih kompleta u gotova vozila.

S dometom od 280 kilometara, T03 se već prodaje na nekim europskim tržištima, uključujući Francusku, s cijenama koje startaju od 20.00.

Leapmotor je otkrio Reutersu da će prodaja drugog modela, C10 SUV, početi uskoro u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Utrka Kineza i Evropljana

Kineski proizvođači automobila donose niz jeftinijih električnih modela u Evropu, što je potaknulo utrku s europskim proizvođačima automobila u razvoju pristupačnijih vozila na struju.

To je jedan od razloga trgovinskih napetosti između Kine i Evropske unije, koja istražuje imaju li kineski proizvođači električnih vozila koristi od nepoštenih državnih subvencija.

Kineski proizvođači također žele izgraditi tvornice za sklapanje u Evropi. BYD je najavio da će izgraditi tvornicu u Mađarskoj, dok konkurent Chery Auto procjenjuje opcije za slično ulaganje u Italiju i Španjolsku.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button