SvijetVijesti

Bivši službenik CIA-e osuđen na 40 godina zatvora zbog odavanja podataka










Bivši službenik CIA-e Joshua Schulte (35) osuđen je na 40 godina zatvora zbog curenja velikog broja povjerljivih hakerskih alata koje je dostavio platformi Wikileaks.

On je također proglašen krivim za posjedovanje slika zlostavljanja djece.

Tužioci su ga optužili za odavanja podataka koji se odnose na alate CIA-e koji omogućavaju obavještajnim službenicima da koriste mobilne telefone kao uređaje za prisluškivanje nakon što ih hakuju.

Schulte je podijelio oko 8.761 dokument Wikileaksu 2017. godine, što predstavlja najveće kršenje zakona o zabrani curenja podataka u historiji CIA-e.

On je negirao optužbe, ali je osuđen po raznim tačkama na tri odvojena federalna suđenja u New Yorku 2020., 2022. i 2023. godine.

Jučer je osuđen zbog optužbi za špijunažu, hakovanje kompjutera, nepoštovanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika zlostavljanja djece.

“Joshua Schulte je izdao svoju zemlju počinivši najgnusniji zločin špijunaže u američkoj historiji,” rekao je američki tužilac Damian Williams.

Wikileaks je počeo objavljivati povjerljive podatke iz fajlova 2017. godine.

Curenje je, rekli su tužioci, “duboko oštetilo sposobnost CIA-e da prikuplja strane obavještajne podatke protiv američkih protivnika, dovelo je osoblje, programe i imovinu CIA-e u direktnu opasnost i koštalo CIA-u stotine miliona dolara.”

Pretres njegovog stana kasnije je otkrio desetine hiljada materijala o seksualnom zlostavljanju djece.

On se nalazi iza rešetaka od 2018. godine.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button