Tuzlanski kantonValter Tuzlanski

Irfan Halilagić: Dolaze na proteste iz Sarajeva u Tuzlu, a tamo možda i gori slučajevi ubistava


Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić kritikovao je, kako je kazao, “političko lešinarenje” na ubistvima Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović zaključivši da “određeni politički subjekti”, koji traže smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora policije u TK, isto nisu radili i u Sarajevskom kantonu gdje su se desili “možda i gori slučajevi ubistava”.

Halilagić je u Danu uživo kazao da se ne mogu nejednako posmatrati ubistva u Sarajevu i Tuzli. Kantonalni premijer je otkrio kako je dobio informaciju od Uprave policije prema kojoj je “zadovoljavajuća” sigurnosna situacija u TK.

Također, naglasio je da on kao premijer ne može smijeniti ni ministra unutrašnjih poslova, jer je to zadatak Skupštine Tuzlanskog kantona, kao niti direktora policije o čijoj poziciji odlučuje nezavisni odbor.

Kakva je sigurnosna situacija u kantonu i da li je Vlada razmatrala to pitanje?

Ja sam u ponedjeljak zatražio informaciju od Uprave policije o sigurnosnoj situciju u Tuzlanskom kanton sa akcentom na ubistvo od prošle sedmice. Dobio sam danas tu informaciju.

I šta je zaključak te infomacije?

Vi kad uzmete statističke podatke iz ove informacije zaključuje se da je sigurnosna situacija na nekom zadovljavajućem nivou, ali nama je jasno da kada se desi ovako brutalno ubistvo teško je braniti takvu konstataciju. Naravno da je napravljena atmosfera koja je razumljiva, da je sigurnosna situacija ugrožena. Upravo zbog toga je potrebno da zasjedaju Vlada i Skupština TK i da se definišu određene mjere. Informacija nosi zaključak da je sigurnosna situacija u TK na zadovoljavajućem nivou.

Zašto neće biti moguć prenos sutrašnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona?

Prvi put čujem tu informaciju, to je stvar Skupštine TK.

Osjećate li odgovornost kao premijer što se na području vašeg kantona drugi put u posljednjih šest mjeseci dešava stravično ubistvo?

Jako teško je ostati imun na situacije koje su se desile i ubistva koja su bila na brutalan način. Ali ono što je činjenica je da su to pojedinačne situacije…

Ali oba ubistva pokazuju propuste u sistemu, opozicija traži smjene?

To je nešto što će se vidjeti (da li je bilo propusta), određene odluke će biti donošene. O sudbini ministra unutrašnjih poslova odlučuju Skupština TK, ja kao premijer ne mogu to učiniti. A o sudbini direktora policije odlučuje nezavisni odbor. FUP je preuzeo istragu i ukoliko se utvrdi nečiji propust mi ćemo ih pozvati na odgovornost.

Dijelite li stav kantonalnog ministra unutrašnjih poslova da su protesti u Tuzli, ali i zahtjevi za njegovom smjenom, bili politički?

Postoji značajna doza političkog lešinarenja na onom što se desilo. Ne može se nejednako posmatrati ubistva u Sarajevu i Tuzli. Određeni politički subjekti su u ovom prepoznali priliku da ostvare svoje ciljeve. Kroz određene pres konferencije i dolazak iz Sarajeva u Tuzlu i da se ukaže kao na katastrofalno stanje u Tuzli, a svi znam da, ako nisu slični, možda i gori slučajevi ubistava u Sarajevu i kod njih tada ne postoji dosljednost u stavovima. Dojam je da se pokušava dodatno usložniti ova situacija.

Ko je odgovoran što je policajac koji je ubio Amru Kahrimanović imao službeni pištolj iako je bio na dopustu?

Najodgovornija je osobu koja je ovo uradila u alkoholisanom stanju i ona je lišene slobode. FUP je preuzela istragu i očekujem da nam kaže da li je bilo i drugih odgovornih osoba.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button