SvijetVijesti

Ruski komandant: NATO blok u Ukrajini se ne može poraziti bez nuklearnog oružja










Ruski komandant je kazao da bi upotreba nuklearnog oružja mogla biti jedini način na koji Rusija može pobijediti u ratu protiv Ukrajine.

Ove izjave dolaze više od devet mjeseci nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru, nadajući se brzoj pobjedi protiv svog susjeda.

Možda će Vas zanimati i:

Međutim, obrambeni napori Ukrajine, poduprti zapadnom humanitarnom i vojnom pomoći, otupili su vojne dobitke Moskve. Putinove trupe nastavljaju se boriti za postizanje značajnih ciljeva.

Alexander Hodakovski, komandante bataljona “Vostok” u Donjecku, istakao je nuklearno oružje kao jedan od načina na koji bi Rusija mogla dobiti rat tokom nastupa na državnoj TV. Video njegovog pojavljivanja je na Twitter postavio novinar BBC, ja Francis Scarr.

Rekao je da ruske vojne vlasti shvaćaju da njihovi resursi “imaju svoje granice”, sugerišući da će se možda morati okrenuti nuklearnom oružju kako bi porazili Ukrajinu.

“Svi shvaćaju da sljedeća spirala eskalacije može biti samo nuklearna faza rata”, rekao je Hodakovski.

Rusija bi mogla rasporediti nuklearno oružje ako NATO pređe “određene granice” i postane “direktno uključen” u vojni sukob, rekao je Hodakovski. Do sada je Zapad ograničio svoje sudjelovanje u ratu na pružanje Ukrajini humanitarne i vojne podrške, jer bi slanje trupa vjerojatno dovelo do eskalacije rata.

Priznao je da Rusiji nedostaje sposobnost da se konvencionalnim oružjem bori protiv cijelog NATO-a.

“Mi nemamo sposobnost, mi smo zemlja koja se sada bori protiv cijelog zapadnog svijeta i nemamo resurse poraziti NATO blok konvencionalnim sredstvima. Ali za to imamo nuklearno oružje. Napravili smo ga posebno za takve situacije. Zato postoji samo jedna opcija”, dodao je Hodakovski.

NATO nije naznačio nikakve planove za početak direktnog uključivanja u rat u Ukrajini.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button