SvijetVijesti

Borrell: Nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige otvorena provokacija










Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nakon spaljivanja primjeraka Kur'ana u Švedskoj i Danskoj, izjavio je kako odbacuje svaku akciju koja bi poticala vjersku mržnju.

“U kontekstu postupaka nekih u Europi koji vrijeđaju mnoge muslimane, EU ponavlja svoje snažno i odlučno odbacivanje bilo kakvog oblika poticanja na vjersku mržnju i netoleranciju”, izjavio je Borrell.

Ističući kako je poštivanje vjerskih zajednica dio vrijednosti EU-a, Borrell je poručio kako je “nepoštivanje Kur'ana ili bilo koje svete knjige otvorena provokacija”.

Napominjući da rasizmu, ksenofobiji i netoleranciji nema mjesta u EU, Borrell je nastavio:

“Nastavit ćemo podržavati vjerske slobode i slobodu izražavanja u zemlji i inostranstvu. Ali, nije sve legalno i moralno. Sada je vrijeme za međusobno razumijevanje i poštovanje. Ova djela provokatora samo služe interesima onih koji žele podijeliti nas i naša društva.”

Salwan Momika, porijeklom Iračanin, spalio je Kur'an pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu prvog dana Kurban-bajrama, 8. juna.

Momika je također 20. jula pod policijskom zaštitom gazio Kur'an i iračku zastavu ispred Ambasade Iraka u Stockholmu.

U januaru je Rasmus Paludan, danski lider krajnje desnice, spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu što je izazvalo osude u islamskom svijetu.



Izvor
aa.com

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button