ArhivaSvijet

Borrell optužio Izrael da glad koristi kao oružje: Gaza više nije najveći zatvor, sada je groblje

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, govoreći na današnjoj konferenciji u Briselu, rekao je da Gaza više nije na rubu gladi, već u stanju gladi koje je Izrael namjerno izazvao.

“Ovo je neprihvatljivo. Izgladnjivanje se koristi kao ratno oružje,” rekao je Borrell.

Komentari su brzo izazvali žestok odgovor samog izraelskog šefa vanjske politike, koji je ustvrdio da Izrael zapravo pušta “opsežnu” pomoć u enklavu i okrivio dužnosnika EU za neopravdani “napad” na Izrael.

“U Gazi više nismo na rubu gladi, mi smo u stanju gladi koje pogađa hiljade ljudi. Kancelar Sholz rekao je Benjaminu Netanyahuu ‘ne možemo stajati po strani i gledati kako Palestinci gladuju’. Ova glad nije prirodna katastrofa. To nije greška. Nije potres. U potpunosti je djelo čovjeka. Kancelar Scholz kaže kako Evropljani ne mogu sjediti i gledati kako Palestinci gladuju, dok s druge strane granice ima mjesecima nakupljene hrane u zalihama, dok s druge strane ceste ljudi umiru od gladi. Ovo zahtijeva nešto,” kazao je Borrell.

EU, koja finansira veliki dio pomoći Gazi, rekla je da je kopnena granica prije rata primala 500 tona pomoći dnevno. Trenutno radi na razini od 100 tona dnevno.

“Prije rata Gaza je bila najveći zatvor na otvorenom. Danas je to najveće groblje na otvorenom,” kazao je Borrell.

Brojne humanitarne grupe oštro su osudile Izrael zbog namjernog blokiranja pomoći u enklavu čak i dok su se uslovi slični gladi širili. U novom izvještaju, britanska dobrotvorna organizacija Oxfam rekla je da izraelska politika opstruiranja pomoći stvara “savršenu oluju za humanitarni kolaps.”

Alarmantna brojka dolazi nakon što Svjetski program za hranu upozorava da je glad neiminentna u sjevernom dijelu enklave, a očekuje se da će u potpunosti nastupiti između sada i maja

Jedini način da se trend preokrene, upozorava Philippe Lazzarini, čelnik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), jest otvoriti više kopnenih prijelaza i “preplaviti” enklavu hranom.

“Uključeni smo u utrku s vremenom,” rekao je Lazzarini na konferenciji za novinare u Kairu.

Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button