Kanadski naučnici su otkrili da potapanje plastične kesice čaja na temperaturi od 95 stepeni Celzijusovih otpušta oko 11,6 milijardi komadića mikroplastika u samo jednu šoljicu čaja.
Radi se o vrlo sitnim komadima plastike veličine između 100 nanometara i pet milimetara, i to je, napominju, nekoliko puta više nego u drugim namirnicama, piše RTS.
„Smatramo da je to previše u poređenju sa drugim namirnicama koje sadrže mikroplastiku. Kuhinjska so, koja ima relativno visok nivo ove materije, sadrži otprilike 0,005 mikrograma plastike po gramu. Šoljica čaja pripremljena iz kesice ima hiljadu puta veću količinu plastike, i to 16 mikrograma po šolji“, istakla je dr Natali Tufenki sa Univerziteta Mek Gil.
Analize potopljenih kesica obavljene su elektronskim mikroskopom i spektroskopijom, a kako bi dokazali štetnost mikroplastike, naučnici su u istu vodu stavili vodene insekte koji doduše nisu uginuli, ali su bile očigledne posledice u ponašanju i malformacije u razvoju.
Dok ne budu završena i dodatna istraživanja, kanadski stručnjaci savetuju upotrebu čaja u papirnim kesicama, ili u izvornom sušenom obliku.