Lifestyle

Tri šoljice čaja su recept koji bi mogao zaustaviti starenjePijenje tri šoljice čaja dnevno može imati značajne koristi u usporavanju biološkog starenja, otkriva najnovije istraživanje koje je proučavalo utjecaj čaja na brzinu propadanja stanica.

Dr. Yi Xiang sa Univerziteta Sichuan ističe da konzumiranje otprilike tri šoljice čaja dnevno može pozitivno uticati na proces starenja, vjerovatno zbog prisutnosti različitih bioaktivnih spojeva u čaju.

Čaj, kako pokazuju prethodna istraživanja, sadrži polifenole, moćne antioksidanse koji ne samo da štite od raka i srčanih bolesti, već mogu imati i pozitivan utjecaj na neurodegenerativne bolesti poput demencije. Najnovija studija, provedena na gotovo 13.000 odraslih osoba u Britaniji i Kini, proučavala je povezanost konzumacije čaja s biološkim starenjem.

Rezultati istraživanja su pokazali da je bilo koje pijenje čaja, bez obzira na vrstu (crni, zeleni ili oolong), povezano s usporavanjem procesa starenja tokom dvogodišnjeg praćenja. Najznačajnije koristi postignute su kod osoba koje su konzumirale otprilike tri šoljice čaja dnevno.

Čajevi sadrže različite bioaktivne spojeve poput polifenola, teanina i kofeina. Polifenoli su posebno važni jer mogu modulirati crijevnu mikrobiotu, što ima značajan utjecaj na regulaciju promjena u imunološkom sustavu, metabolizmu i kognitivnim funkcijama povezanim sa starenjem.

Ovo istraživanje pruža dodatnu podršku većem broju studija koje ističu zdravstvene prednosti čaja. Pored toga što pruža osvježavajuće iskustvo, pijenje čaja može predstavljati jednostavan i ukusan način očuvanja zdravlja i usporavanja procesa starenja. Sada, sa znanstvenim potvrđivanjem tih koristi, tri šoljice čaja dnevno mogu postati još popularniji ritual za očuvanje vitalnosti i dugovječnosti.

 Možda će Vas zanimati i:

Back to top button