Kako da kafa bude zdravija i šta možemo da uradimo da “oplemenimo” omiljeni jutarnji napitak? Otkrijte sve u nastavku…
Možda zaboravite da unesete dnevnu dozu vitamina i sigurno niste jedini. Takođe, sigurno ne zaboravljate na jutarnju dozu kafe, zar ne? Šta mislite – može li se to dvoje spojiti?
Zdravija kafa uz šest dodataka
Zaista je moguće u jutarnji napitak ubaciti vitamine, antioksidanse i sve te nutrijente koji će nas učiniti zdravijima i vitalnijima. Tako možemo uživati u jutarnjoj kafi, a da u isto vrijeme napravimo i nešto korisno za naše tijelo i um.
Evo kako možemo začiniti našu kafu…
Kako kafu učiniti zdravijom?
Cimet
Ako u jutarnju kafu ubacite malo cimeta, dobit ćete moćnu dozu antioksidanasa. Cimet se, naime, već hiljadama godina koristi kao lijek. Studije su pokazale da ovaj začin štiti srce i mozak, jača imunološki sistem i poboljšava metabolizam.
Đumbir
Ovaj aromatični ljuti začin prepun je antioksidanasa i protivupalnih svojstava. Smanjuje bol u mišićima, snižava nivo holesterola i poboljšava varenje. U kafi, naravno, koristite đumbir u prahu.
Gljive
Kafa i gljive možda djeluju kao nespojiva kombinacija, ali gljive zapravo imaju antivirusno i protivupalno svojstvo, jačaju imunitet i sprječavaju brojne bolesti. Uz to su i jak prebiotik. Kašičicu gljiva u prahu pomiješajte sa kašičicom kafe i pripremite napitak na uobičajen način.
Kurkuma
Ovo žuto blago je jak antioksidans. Pomaže u detoksifikaciji, poboljšava varenje, a smanjuje i depresiju.
Maca
Čudesni maca prah balansira nivo hormona, podiže nivo energiju i libido, a prepun je i masnih kiselina i vitamina C.
Kakao
Čokolada i kafa zaista su sjajan par, zar ne? A kakao je moćan antioksidans, sadrži ogromnu količinu željeza, snižava nivo holesterola, poboljšava raspoloženje i podiže motivaciju. Sasvim dovoljno razloga da ga konzumirate uz kafu.