Zanimljivosti i zabava

VIDEO: Pjesma Nedžada Salkovića koja dira dušu – što je starija, to je bolja“Princ bosanske sevdalinke” Nedžad Salković, pjesmom “Ne klepeći nanulama” ušao je u muzičke anale.

Kada pjevač snimi više od 60 albuma, vrlo je teško izdvojiti samo jednu pjesmu, ipak to u njegovom slučaju nije tako. Prva asocijacija na njegovo ime svakako je pjesma “Ne klepeći nanulama”.

Možda će Vas zanimati i:

Iako još uvijek ljudi misle kako se radi o izvornoj pjesmi, staroj nekoliko stotina godina, pjesma je u stvari komponovana u 20. stoljeću. Napisao ju je i prvi izveo Husein Kurtagić uz Ibrahima Dedića, ali pjesma je doživjela svoj najveći uzlet upravo u izvedbi Nedžada Salkovića.

https://www.youtube.com/watch?v=oMnO-R4gB6I

Pjesma je postala toliko veliki hit, da ju je Nedžad uvrstio na čak dva svoja albuma, prvi put 1982. godine, a zatim i 1987. Pjesmu je do sada obradilo više od 30 izvođača i doživjela je isto toliko izdanja.

Obrađena je u gotovo svim muzičkim žanrovima. Pjesmu su na raznim nastupima pjevali Toše Proeski, Alen Slavica, Ibrica Jusić, Zrinka Posavec, Zvonko Bogdan, Tereza Kesovija, TBF i mnogi, mnogi drugi.

Prevedena je na engleski i talijanski jezik i prodana u milionskoj nakladi. Pjesma je postala pravi evergreen narodne muzike, a Nedžad je i dalje rado izvodi na svojim koncertima i za nju kaže da je poput vina, što starija to bolja (popularnija).

Izvor: dnevnik.hrMožda će Vas zanimati i:

Back to top button