Zanimljivosti i zabava

Dojadilo mu stalno punjenje pa je u Teslu ugradio – dizelski motor

Bilo bi zanimljivo čuti što bi na sve to imao reći Elon Musk
Tesla je za mnoge pojam električnog automobila. I vjerojatno je odgovorna za to što su se mnogi odlučili umjesto klasičnog automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem, kupiti električni automobil. No, sve je više onih koji takvim automobilima nalaze mane.

Nedavno istraživanje otkrilo je da bi se čak 50 posto vlasnika električnih automobila, rado vratilo klasičnom benzinskom ili dizel motoru.

Stoga ne iznenađuje što je jedan YouTuber, iziritiran kratkim dometom svoje Tesle i dugotrajnim punjenjem baterija, posegnuo za pomalo ekstremnim rješenjem. U svoju je Teslu Model S ugradio – benzinski motor.

U videu objavljenom na svom YouTube kanalu, Matt Mikka, koji vodi kanal Warped Perceptions na kojem prikazuje različite modifikacije motora, pokazao je i kako izgleda prva Tesla pokretana benzinskim motorom.

Točnije, radi se o benzinskom motoru s jednim cilindrom, zapremnine 400 cc, koji je Mikka ugradio u stražnji dio Tesle, čime je promijenio njenu liniju, ali i modificirao način na koji se Teslina baterija puni.

Naime, Mikka nije odlučio Teslu pretvoriti iz električnog u benzinsko vozilo, već iskoristiti benzinski motor za punjenje baterije automobila, čime bi izbjegao zaustavljanja zbog punjenja i doseg Tesle povećao s, otprilike, 640 kilometara na 2500 kilometara.

Ideja je sama po sebi bila luda, izvedba još luđa, a Mikka je uskoro uvidio da nije bez problema. Već nakon nekoliko kilometara, otkrio je da mu benzinski motor troši više goriva no što bi trebao. Ispada da, kad prijeđe određenu brzinu, gorivo krene curiti iz stražnjeg dijela automobila. No, to je bio tek jedan od niza problema koji su ga pratili na testnom putovanju.

Na koncu je Mikka uspio završiti svoje epsko pionirsko putovanje, a benzinski motor uspješno je odradio sedam dana bez prestanka.

No, iako se susreo s brojnim problemima Mikka nije odustao. Odlučio je rastaviti motor i napraviti novi, još veći i snažniji. U drugoj verziji ugradio je turbo dizel motor i povisio doseg na 3500 kilometara. Ali i taj je motor imao cijeli niz problema – od pregrijavanja, curenja ulja, na dalje. Stoga je Mikka odlučio još malo pomaknuti granice.

Ugradio je još jači motor i povećao doseg na 5600 kilometara te odveo svoju, kako kaže “bežičnu Teslu” na još dulje putovanje. Ni to putovanje nije prošlo bez niza tehničkih problema, ali se na kraju uspješno vratio u svoju radionicu. Električna Tesla na ovom posljednjem putovanju potrošila je 288 litara goriva, odnosno prošla je nešto manje od 20 kilometara na litri goriva, što je u prosjeku oko 5 litara goriva na 100 kilometara. Potrošnja kojom bi bili zadovoljni i brojni vozači klasičnih automobila.

Mikka vjeruje da može još bolje pa je već najavio doradu i novo putovanje, na kojem će pokušati još više povećati doseg i učinkovitost dizel motora za punjenje Tesle. Otkrio je i da njegov automobil troši više energije nego što benzinski motor može proizvesti, pa je morao smanjiti brzinu vožnje. Potom ga je zaustavila policija jer je vozio – presporo.

Kako bi izbjegao taj problem, Mikka je odlučio benzinski motor ostaviti da radi tijekom noći, ne bi li napunio bateriju automobila. No, buka koju je proizvodio izludila je susjede, koji su ga prijavili – policiji.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button