Tehnologija

ULAŽITE PAMETNO: Ovako se kupuje novo auto


Dva od pet kupaca novih automobila u tu investiciju upusti se bez da isproba vozilo za koje će – u većini slučajeva – pet godina plaćati mjesečne rate

Kupovina automobila većini je jedna od dvije najveće investicije u životu. Ozbiljnije je samo rješavanje stambenog pitanja.

Tim više čudi da se dva od pet kupaca novih automobila u tu investiciju upusti bez da isproba vozilo za koje će – u većini slučajeva – pet godina plaćati mjesečne rate, piše Večernji list.

Ovo su, prema pisanju lista, 10 stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine automobila:

Je li vam sjedalo udobno (je li dovoljno široko i duboko; podupire li dobro leđa)?

Možete li za volanom naći položaj koji vam odgovara?

Odgovara li vam osjećaj koji u vožnji pruža volan?

Jesu li vam papučice (gas, kočnica, kvačilo) pretvrde ili premekane?

Smatrate li automobil dovoljno udobnim i pri prelasku preko veće neravnine na cesti?

Iritira li vas količina buke (s ceste ili od motora) koju čujete u kabini?

Ubrzava li u skladu s vašim očekivanjima, odnosno može li isprobani motor pratiti vaš stil vožnje?

Isprobajte kako ubrzava od 0 do 60 km/h. Odstupa li potrošnja s putnog računara u vozilu bitno od deklarisane tvorničke potrošnje (testne vožnje većinom su gradske, pa i kod deklarisane potrošnje treba gledati vrijednosti za gradsku vožnju)?

Snalazite li se s komandama? Možete li u vožnji jednostavno i brzo promijeniti radio stanicu ili naći informaciju o gorivu preostalom u rezervoaru?

Imate li na dohvat ruke dovoljno pretinaca za stvari koje obično imate pored sebe – mobilnni, voda, kovanice, maramice,…? Ponesite te stvari na probnu vožnju. Hoće li auto odgovararati vašim svakodnevnim potrebama?

Odgovara li automobil vanjskim dimenzijama i oblikom vašim svakodnevnim potrebama? Je li gepek dovoljno velik i iskoristivog oblika?

Ako trenutno imate dječja kolica, stanu li ona u gepek?

 Back to top button