Tehnologija

Spas za vrućine: Hyundai razvio folije koje snižavaju temperaturu u autu
Hyundai razvija takozvani Nano Cooling Film, odnosno folije koje, po najavama proizvođača, omogućuju da se temperatura u unutrašnjosti vozila drži pod kontrolom čak i za vrijeme najtoplijih dana.

Hyundai je sad u praksi primijenio svoje folije na 70 vozila kupaca u Lahoreu u Pakistanu. Tamo se dnevne temperature penju ido 50 stepeni.

Možda će Vas zanimati i:

Dok je testiranje u Pakistanu upravo u toku, Hyundai je objavio da su prethodni testovi otkrili da je Nano Cooling Film smanjio temperaturu u blizini glave vozača do 11 stepeni u poređenju sa konvencionalnim folijama za toniranje, i do 12,33 stepena bez folija, prenosi Revija HAK.

Folije su još efikasnije u smanjenju temperature unutrašnjih površina jer su snizile temperaturu za 15,38 stepeni u poređenju sa vozilom s konvencionalnim zatamnjenjem i 22 stepena u poređenju s vozilom bez zatamnjenja.

Najnovija runda testiranja ima cilj da osigurati kvalitet folija i sposobnost da izdrže dugotrajno korištenje. Ovo bi mogao biti jedan od posljednjih testova jer je Hyundai objavio da će folije u budućnosti krenuti u masovnu proizvodnju.

Kako sve funkcioniše? Kako je objasnio Hyundai, vanjski sloj folije zrači toplinu na srednjim infracrvenim talasnim dužinama iz unutrašnjosti vozila prema van, dok unutrašnja dva sloja reflektuju dolaznu toplinu infracrvenim talasnim dužinama, smanjujući ukupnu količinu topote koja dopire do unutrašnjosti vozila.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button