Tehnologija

Francuska predstavila novi dron kamikazu: Leti brzinom od 400 km/h
Francuska kompanija EOS Technology predstavila je svoj novi dron kamikazu, koji u letu može dostići brzinu od čak 400 km/h.

Dron pod nazivom Veloce 330 naručila je francuska agencija za nabavku DGA, a reč je o naoružanju srednjeg dometa na daljinsko upravljanje (MTO).

Tokom treće faze testnih letova, dron je u vazduhu proveo 16 minuta i letio 50 kilometara, dostigavši deklarisanu maksimalnu brzinu od 400 km/h. Kompanija je, takođe, napomenula da je dron koristio samo polovinu svog rezervoara za gorivo kako bi prešao tu udaljenost.

Francuska ranije nije davala prioritet bespilotnim letjelicama, ali je promijenila svoj stav u posljednje vrijeme. Prije dvije godine je DGA pokrenula dva MTO projekta pod nazivom Colibri i Larinae, koji bi trebalo da budu sposobni da neutrališu oklopno vozilo udaljeno od 5 do 50 kilometara.

Agencija je 2023. godine krenula u nabavku brojnih sistema za vojsku, a potom su uslijedile najave na sajmu “Paris Air Show”. Naglašena je potreba za bespilotnim letjelicama kojim se lako upravlja, kako bi se smanjilo vrijeme potrebno za obuku trupa.

U junu prošle godine je EOS Technologie potpisao ugovore sa kompanijama Nexter Arrowtech i TRAAK za razvoj nove letjelice srednjeg dometa i daljinskog upravljanja.

Špekulisalo se da će novi dron imati protivtenkovsku bojevu glavu, i da će funkcionisati u okruženju bez GPS-a. U izveštajima se navodi da će letjelica posedovati i izviđačke sposobnosti, kao i da bi se njome moglo daljinski upravljati na srednjim dometima.

Veloce 330 koristi VTOL tehnologiju vertikalnog poletanja i sletanja. Dron kamikaza je opremljen sistemom za suprotstavljanje aktivnoj odbrani, posjeduje navigacioni sistem nezavisan od GPS-a i otporan na ometanje.

Pored toga, dron može da obavlja obavještajne misije zahvaljujući optičkoj sferi sposobnoj da detektuje vozila udaljena do 15 kilometara tokom dana, odnosno 3,2 kilometra tokom noći. Sljedeći korak je transformacija letjelice u daljinski upravljanu municiju sposobnu da probije oklop tenkova.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button