TuzlaTuzlanski kantonVijesti

Tuzla: Prezentovane kulinarske vještine učenika Turističko-ugostiteljske škole

Završen projekat










U hotelu Tehnograd u Tuzli, danas je održana završna radionica i promocija stečenih savremenih kulinarskih vještina učenika Turističko-ugostiteljske škole.

U mjesecu februaru su uspješno realizovane četiri radionice, učesnici u projektu su bili učenici i učenice srednje Turističko-ugostiteljske škole, sa usmjerenja Kuhar, koji su unaprijedili vlastita znanja iz oblasti savremenih kulinarskih vještina, a koja će im koristiti i za promicanje zanimanja atraktivnog za razvoj turizma i ugostiteljstva u Gradu Tuzla i Tuzlanskom kantonu.

Profesorice JU  Turističko-ugostiteljske škole su iskazale zahvalnost svim učesnicima u projektu, obzirom da Turističko – ugostiteljska škola nije u mogućnosti da svakodnevno priušti da učenici praktično rade sa skupocjenim jelima savremene kuhinje kao što su Ribeye steak,  Beef steak, Cheesecake i slična jela. Učenici su takođe imali priliku prezentovati naučeno i objasniti procese pripreme ovih jela, a posjetioci su ih mogli degustirati nakon prezentacije.

Na samoj prezentaciji, prisutnima se obratila Edina Čačković, projektna asistentica:
Ja sam generalno zadovoljna svim ciljevima koje smo ostvarili kroz projekat, što je lokalna zajednica, ministarstva, predstavnici grada, turističke zajednice, Ekonomski fakultet, Panonska jezera, svi su nam bili prisutni danas na našoj završnoj radionici, naravno predstavnici Američke ambasade, predstavnici srednje Turističko – ugostiteljske škole koji su tu u suštini da podrže cijeli ovaj projekat, da budu nam vjetar u leđa da radimo ovakve i slične projekte. Ja se nadam da će ih biti još više.

Radionice su realizovane od strane stručnog osoblja kompanije Barista doo, a osigurano je i gostujuće predavanje uspješnog američkog poduzetnika porijekom iz Bosne i Hercegovine Renata Majstorovića. Renato je vlasnik Julie Anne's Bakery & Cafe u Sehrveportu, Louisiana, prenio im je vlastita poduzetnička iskustva, ali i kulinarska znanja o američkim slasticama kako bi se učesnici upoznali sa specifičnostima pripreme i ovakvih jela.

Projekat „Jačanje vještina zapošljavanja učenika srednjih škola u ugostiteljstvu i turizmu za veći razvoj turizma“ se realizuje u okviru BOLD projekta, finasiranog od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.

Glavni cilj projekta jeste unapređenje obrazovnih postignuća i poticaj učenicima da se više uključe u razvoj zajednice kroz veću inicijativu, te promovisanje zanimanja iz oblasti turizma i ugostiteljstva i među drugim mladim ljudima.

BOLD je projekt Američke ambasade u BiH kojim se mladim ljudima u dobi od 18 do 35 godina širom BiH pružaju prilike da postanu lideri. BOLD lideri provode projekte u svojim zajednicama i podržavaju se međusobno u njihovim naporima da postignu pozitivne promjene.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button