Biznis

Svjetski mediji pišu o bh. firmi koja izvozi na svjetsko tržište
Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjica, u vlasništvu porodice Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta.

Reuters piše da se porodica Nikšić bavi obradom drveta još od 1919. godine, kao i da se iz Konjica prije 100 godina izvozio namještaj za Pariz i Milano. No, dodaje se da su glavni proizvođači uništeni u ratu 1992 – 1995. godine.

Nekoliko godina nakon toga država je izvozila samo trupce i poluproizvode. Stvari su se potom opet promijenile i sada izvoz namještaja predstavlja oko 4 posto bruto-društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine.

Govoreći o porodici Nikšić, Reuters piše da su oni ponovo započeli biznis nakon rata, te da se bave proizvodnjom tradicionalnog namještaja. Njihov izvoz je doživio pravi procvat 2015. kada su pokrenuli brend Zanat, rekao je Orhan Nikšić, koji je suvlasnik kompanije zajedno s bratom Ademom.

“Iskombinovali smo tradicionalne tehnike drvorezbarstva s modernim dizajnom, i naši proizvodi od visoko-kvalitetnih prirodnih materijala se prodaju na četiri kontinenta”, rekao je Nikšić za Reuters, u radionici Zanata.

Dodao je da se radna snaga udvostručila prethodnih godina. Zanat izvozi oko 95 posto proizvoda od oraha, hrasta i javora, uglavnom u Evropu, Sjedinjene Države, Australiju i Hong Kong. Cijene po komadu namještaja se kreću od 700 do 4.000 eura.

Zanat je doživio procvat u saradnji sa svjetskim dizajnerima namještaja, ali se drugi proizvođači u BiH suočavaju s nedostatkom sirovina i podrške vlasti, navodi agencija.

Izvor: ReutersMožda će Vas zanimati i:

Back to top button