BiHLifestyleSuper vodič - Gdje izaćiTuzla

Predstavljamo: Podrum vina i rakije Žarko Stojić-Matić, nagrađujemo najpažljivije




Sedam je dana do početka 2. BH festivala vina i hrane, koji će biti održan 24. i 25.11.2016.godine u BKC TK. Festivalski radio ovog događaja je Radio Kameleon, a kroz radijski program u narednim danima predstavit ćemo vam neke od ovogodišnjih izlagača, o kojima ćete mnogo više saznati slušajući prezentaciju koju za sve naše slušaoce priprema i prezentuje PR 2. BH Festivala vina i hrane, Emina Pezić.

Nezaboravite, pažljivo slušanje naših prezentacija može vam donijeti odlične, vrijedne i neobične nagrade. Zato vas pozivamo da u četvrtak budete uz Radio Jutro Kameleon radija i da osvojite nagrade koje želimo podijeliti s vama.

emina-pezo-clogo

Podrum vina i rakije Žarko Stojić-Matić

Najstariji proizvođač vina i rakije u Hercegovini. Među prvim privatnim vinarima 1982.godine gradi moderan podrum i registrira se kao proizvođač vina i rakije. Danas posjeduje oko 5 hektara vlastitih, savremenih plantažnih vinograda. Unazad nekoliko godina među prvima je u Hercegovini zasadio vinograde sortama Cabernet sauvignon i Chardonay, najpoznatijim svjetskim sortama od kojih proizvodi istoimena vina izvrsne kakvoće. Podrum je moderan i klimatiziran. Opremljen je najsavremenijim strojevima za preradu grožđa, inox cisternama i badnjevima za fermentaciju, drvenim i barrique bačvama. Sve posude imaju sistem hlađenja i grijanja prema potrebi. Proizvodnja bijelih vina obavlja se isključivo u inox posudama, a kod crnih vina fermentacija, čuvanje i njega odvija se u drvenim bačvama ili barrique bačvicama.

emina-pezo-dlogo
Žilavka
S ponajboljih položaja od biranog grožđa iz vlastitih vinograda hlađenom fermentacijom od istoimene autohtone hercegovačke sorte grožđa porodica Stojić uvinjuje svoje vrhunsko suho vino Žilavku.
Divna kristalno čista, zelenkasto žuta boja, specifična aroma, skladan odnos alkohola i kiselina, bogat ekstrakt izdvajaju je od drugih vina. Svoju pravu punoću i prepoznatljivost postiže dugim odležavanjem u boci u podrumskim uvjetima.
Dobro se slaže uz janjetinu, lešo ili pečenu na ražnju, zatim uz jegulju i uz druge slatkovodne ali i morske ribe, uz sir iz mijeha, pršut.
Poslužuje se obavezno rashlađena na temperaturi od 10-12°C.

emina-pezo-blogo

Blatina
Vrhunsko suho crveno (crno) vino proizvedeno od istoimene autohtone hercegovačke sorte grožđa uz dodatak do 15% sorti „oprašivača“ koji joj pomažu pri oplodnji.
To je snažno i svježe suho, crveno vino sa 12,5-13,5% alkohola i bogatim ekstraktom. Boje je tamno rubin crvene, prepoznatljive svojstvene arome, punog i harmoničnog ukusa. Za vino je dobro da odleži koju godinu, čak štaviše, kakvoća mu odležavanjem raste.
Preporučuje se piti uz jača jela od mesa, a posebno uz pečenja, riblje paprikaše, nareske od goveđeg pršuta. Pije se polako, čisto, na temperaturi 16-18°C.

emina-pezo-alogo

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button