Lifestyle

Rižoto s piletinom za savršen ručak uz čašu vina

Elegantan obrok










Donosimo vam recept za rižoto s piletinom, jednostavan, ali elegantan obrok koji će vam pružiti nezaboravno kulinarsko iskustvo u udobnosti vašeg doma.

Sastojci:

2 šolje riže
500g pilećeg filea, narezanog na kockice
1 luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
4 šolje pilećeg temeljca
1 šolja bijelog vina
1 šolja parmezana, rendana
2 kašike maslaca
Maslinovo ulje
Sol i svježe mljeveni crni biber
Svježi peršun, sitno sjeckan

Priprema:

U velikoj šerpi, zagrijte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte pileće komadiće i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Uklonite piletinu iz šerpe i stavite sa strane. U istu šerpu dodajte sitno sjeckani luk i češnjak te dinstajte dok ne omekšaju.

Dodajte rižu u šerpu sa dinstanim lukom i češnjakom te kuhajte uz miješanje dok riža ne postane staklasta. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok većina vina ne ispari.

Postepeno dodajte pileći temeljac u rižu, jednu kutlaču odjednom, uz neprekidno miješanje. Dopustite da riža upije tečnost prije nego što dodate sljedeću kutlaču temeljca.

Kuhajte rižoto, povremeno miješajući, dok ne postane kremast i riža ne bude al dente, što bi trebalo trajati oko 18-20 minuta. Uz posljednju kutlaču temeljca, dodajte prženu piletinu kako bi se zagrijala.

Kada je rižoto gotov, dodajte maslac i parmezan te dobro promiješajte da se otopi i sjedini s rižom. Posolite i pobiberite po ukusu.

Servirajte rižoto u duboke tanjire ili zdjele, pospite svježim peršinom po vrhu i uživajte u ovoj delikatesi uz čašu svježeg bijelog vina.

Bon appétit!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button