Lifestyle

Paradajz može biti opasan, evo u kojim slučajevima

Ako imate neke od simptoma koje ćemo sada navesti, trebali biste eliminisati ili smanjiti unos paradajza na otprilike četiri sedmice i vidjeti kako će vaše tijelo reagovati.

Stručnjaci navode nekoliko opasnih reakcija koje paradajz može izazvati.

REFLUKS KISELINE

Paradajz je kiseo i može izazvati žgaravicu kod ljudi sa želučanim problemima poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osjećaja žarenja u želucu.

Možda će Vas zanimati i:

PROBLEMI SA ZGLOBOVIMA

Jedenje previše paradajza može uzrokovati bolove u zglobovima. To je zato što paradajz sadrže alkaloid zvan solanin koji stvara kalcij u tkivu i njegovo gomilanje može uzrokovati upalu, bol i oticanje u zglobovima.

PROBLEMI S BUBREZIMA

Kao što smo već rekli, paradajz dovodi do nakupljanja kalcija u tijelu. K tome dodajte činjenicu da je paradajz bogat i nečim što se naziva oksalat – tvar koja, ako se previše konzumira, ne metabolizira lako te može rezultirati bubrežnim kamencem. Paradajz je također bogat kalijem koji može narušiti rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svjesni.

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA

Ako patite od IBS-a, paradajz može potaknuti simptome. Oni uključuju proljev, bolne grčeve, nadimanje, plinove i zatvor. U ovom je slučaju najbolje držati se podalje od kiselih namirnica poput paradajza i umaka od paradajza.

MOŽE IZAZVATI LIKOPENODERMIJU

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kada ga konzumirate u pravoj količini, izvrstan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira to može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

URINARNI PROBLEMI

Hrana koja sadrži visoku količinu kiseline, poput paradajza, može iziritirati mjehur. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbjegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuhanje paradajza u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi poput umaka od paradajza i kečapa još su problematičniji.

Izvor: fokus.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button