U fokusu

Instagram doručak: slatki japanski palačinci










Instagram doručak je HIT zadnjih nekoliko godina, a ovo jutro jedan takav može biti upravo na Vašem stolu!

SLATKE JAPANSKE PALAČINKE

Palačinke su jedan od onih deserta kojeg se ne možemo zasititi bez obzira na doba godine. Minijaturne, pahuljaste, jako tanke, slatke ili slane? Ovisno o zemlji u kojoj ih jedete razlikuju se oblikom, bojom i teksturom.

Najpoznatije su one američke – pahuljaste palačinke koje se na tanjuru serviraju poslagane jedna na drugu. Francuska inačica na prvu izgleda baš kao i naše palačinke, ali razlikuju se u elastičnosti tijesta.

Japanska kuhinja ima pregršt deserata, a posljednji favorit u nizu su souffle palačinke. Meke, pahuljaste i slatke – savršen su način za započeti vikend.

Lagana tekstura topi se u ustima, a sve što trebate je poigrati se nadjevima i uživanje u suboti može započeti.

JAPANSKE SOUFFLE PALAČINKE

Japanci, kreativni kao i uvijek, dosjetili su se dva deserta spojiti u jedan i tako su nastale souffle palačinke. Odmah ćete ih prepoznati po izgledu, a iako se za pripremu koriste slični sastojci kao i za američke palačinke ipak postoji jedan detalj koji ih razlikuje od svih ostalih verzija. Naime, dok se palačinke ‘peku’ Japanci tavicu poklope s poklopcem i one se ustvari ‘kuhaju’.

Sastojci:

  • 4 bjelanjka
  • 2 žumanjka
  • 4 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike ekstrakta vanilije
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 6 kašika glatkog brašna
  • 1/2 šoljice mlijeka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • prstohvat soli

** maslac za pečenje

Upute:

Ručnim mikserom izmiksajte žumanjke, vaniliju, prašak za pecivo i jednu kašiku šećera u prahu. Dodajte bjelanjke, sol i limun pa miksajte dok smjesa ne bude pjenasta. Postepeno dodajte šećer i brašno.

Na zagrijanu tavicu stavite malo maslaca i kašikom dodajte smjesu, formirajući dvije do tri palačinke. Trik za savršene souffle palačinke je da ih odmah poklopite s poklopcem, nakon dvije minute okrenite drugu stranu i poslužite tople. Posipajte šećerom u prahu, agavinim sirupom ili ih servirajte uz kuglicu sladoleda…

 

izvor: Journal

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button