KulturaLifestyle

FOTO: U Lukavcu održan XXV pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”


U subotu je u Lukavcu održan XXV Pjesnički memorijal “Avdo Mujkić”, u organizaciji JU Javna biblioteka Lukavac i grupe “Lucido”, na kome je učešće uzelo veliki broj književnika iz cijelog regiona, kao i fotografi iz Kumanova i Lukavca sa reprodukcijom umjetničkih slika i fotografija.

2

Možda će Vas zanimati i:

Manifestacija je posvećena pjesniku Avdi Mujkiću (1944-1991) iz Puračića, oživljavajući sjećanje na njegov život i njegovo stvaralaštvo.

3

Program memorijala je započeo posjetom mezarju Ljuštak u Puračiću gdje je odata počast pjesniku, pročitani stihovi pjesnika i položeno cvijeće. Otvaranje XXV Pjesničkog memorijala “Avdo Mujkić” počelo je otvaranjem izložbe umjetničkih slika i reprodukcija “I bilo je tako” na kojoj su se predstavili članovi Multimedijalnog centra “Karpino” Kumanovo i članovi “Art centra” i grupe “Lucido” iz Lukavca.

5

Program je nastavljen druženjem sa književnicima i pjesnicima i djelima “Collection of False Memories” autorice Ane Jovanovske iz Kumanova, Književno pero pjesnika Valeria Orlića, predsjednika HKD-a Rijeka, “Nebo u zubima nosim” pjesnikinje Dijane Uherek-Stevanović iz Subotice i promocijom knjige “Građanin provincije” autora Suada Krajnovića iz Gradačca sa promotorom prof. Mihadom Sakićem iz Lukavca.

4

U programu su učestvovali i Avdini prijatelji i saradnici koji su evocirali uspomenu na pjesnika i na njegovo djelo, Zlatko Dukić i Alma Omeragić.

7

Organizatori manifestacije ističu da im je cilj da općinu Lukavac kao i Tuzlanski kanton promovišu kao mjesto kulturnih zbivanja u regiji.

6

Piše: Suad KrajnovićMožda će Vas zanimati i:

Back to top button