Lifestyle

Evo koje namirnice su najčešći okidač za nastanak ili pogoršanje simptoma akni










Istraživači su proučavali uzročnike akni i to kod više od 6.700 ljudi iz šest zemalja Evrope i SAD-a. Analiza je pokazala da mnogo više ljudi koji imaju akne svakodnevno konzumiraju mliječne proizvode od onih bez akni – 48,2 posto naspram 38,8 posto.

Isto je bilo i s gaziranim i negaziranim sokovima (35,6 posto prema 31 posto), pecivom i čokoladom (37 posto prema 27,8 posto) kao i ostalim slatkišima (29,7 posto nasuprot 19,1 posto).

Studija je također otkrila da 11 posto populacije koja ima akne konzumira whey proteine, ​​u poređenju sa sedam posto onih bez akni. I 11,9 posto ljudi koji imaju akne koriste anaboličke steroide u odnosu na 3,2 posto drugih.

Izloženost polutantima i stresu također je bila češća među ljudima koji imaju akne, a vjerovatnije je da će ti ljudi koristiti i agresivnije postupke za njegu kože.

Nalazi su odražavali povezanost s aknama, ali ne objašnjavaju detaljnu uzročno-posljedičnu vezu. Studija je predstavljena na sastanku Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) u Madridu.

Vodeća autorica studije Brigitte Dreno primijetila je da su akne jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posjećuju dermatologa, piše Health24.

“Veoma je bitno kazati da na ozbiljnost i reakciju na liječenje akni mogu utjecati unutrašnji i vanjski faktori. Ovo istraživanje omogućava da identificiramo najvažnije faktore koji uvjetuju nastanak akni prilikom ispitivanja pacijenta i to prije poduzimanja bilo kojeg terapijskog postupka”, rekla je Dreno.

Prethodna istraživanja sugeriraju da je također pušenje okidač za nastanak akni. Ovo stanje pogađa otprilike jednu od deset osoba širom svijeta te čak 40 posto odraslih žena.

“Razumijevanje, prepoznavanje i smanjenje utjecaja izloženosti važno je za adekvatno kontroliranje akni, jer može utjecati na tok i ozbiljnost akni, kao i na učinkovitost liječenja”, dodala je ona.

Izvor: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button