Lifestyle

Ove namirnice ne biste trebali konzumirati pred spavanje


Iako su neke namirnice poput kafe ili energetskih napitaka već poznate po mogućnosti utjecaja na san, nova studija provedena u Norveškoj otkrila je da samo jedan energetski napitak pun kofeina mjesečno može povećati rizik od problema sa spavanjem kod osoba od 18 do 35 godina.

Osim energetskih napitaka, postoje i druge namirnice koje bi trebali izbjegavati za kvalitetan noćni odmor.

Začini na bazi čilija, koji često sadrže ljute paprike, mogu podići tjelesnu temperaturu i iritirati probavni sustav, što može uzrokovati žgaravicu, refluks kiseline i probavne smetnje, ostavljajući vas nemirnima tijekom noći.

Paradajz, zbog svoje kiselosti, također može uzrokovati žgaravicu i iritaciju sluznice želuca, posebno u jelima koja sadrže velike količine paradajza, poput umaka i salata.

Čokolada, iako se može činiti bezopasnom, sadrži kofein koji može poremetiti san, posebno ako se konzumira u većim količinama ili ako je riječ o čokoladi s visokim postotkom kakaa.

Unošenje veće količine tekućine prije spavanja može rezultirati punom bešikom i neizbježnim buđenjem usred noći, stoga je preporučljivo prestati s pijenjem tekućine dva sata prije spavanja kako biste izbjegli noćne prekide.

Namirnice bogate proteinima, posebno masno meso poput kotleta, pljeskavica i rebara, zahtijevaju dulje vrijeme za probavu jer se probavni sustav usporava tijekom noći, što može otežati kvalitetan san.

S obzirom na to, važno je obratiti pažnju na svoju prehranu prije spavanja kako biste osigurali miran i kvalitetan san tijekom noći.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button