BiH

Delić: Odluka federalne ministrice finansija je nezakonita i apsolutno neprihvatljiva!
Odlukom ministrice finansija Federacije BiH Jelke Miličević i raspodjeli javnih prihoda, reagovala je pozicija i opozicija u Federalnoj Vladi koji su zahtijevali povlačenje ovakve raspodjele sredstava.

Tim povodom komentar smo potražili od profesora Edina Delića, jednog od osnivača Tuzlanske inicijative, koji se problematikom neravnomjerne raspodjele sredstava na nivou Federacije bavi već duži vremenski period.

“Odluke federalne ministrice finansija Jelke Milićević o raspodjeli javnih prihoda je nezakonita i apsolutno neprihvatljiva. Stoga, mislim da treba osporiti primjenu iste u praksi. Međutim, problem TK je znatno veći zbog samog medota raspodjele javnih prihoda koji je na snazi već 10 godina prilikom kojeg je TK oštećen po famoznim ponderima za sumu od 40 miliona KM na godišnjem nivou. Šteta koju TK trpi ovom odlukom federalne ministrice finansija Jelke Milićević se procijenjuje na otprilike 6,700,000 KM koja je svakako velika ali i dalje ističemo da je puno veći problem nedostatak uslied primjenjivanja pondera u raspodjeli javnih prihoda. Sa druge strane imamo ovaj put situaciju da je čak i Sarajevski Kanton oštećen za nekih 5,300,000 KM i ova tzv. ujdurma i paznja medija se odnosi i tumači na način nacionalnog ključa, (da li je oštećen Bošnjački, Srpski kanton). Mislim da ovde ključni problem nije da li je ta raspodjela usmjerena prema Srpskim ili Bošnjačkim kantonima, ključni problem i akcenat treba da ostane na pravom smijeru, a to je ravnopravnost svih građana BiH u raspodjeli javnih prihoda. Tuzlanski kanton je diskriminisan na temu raspodjele javnih prihoda več dugi niz godina tačnije 10 godina. Stoga, nesmijemo sebi dozvoliti da nas uvuku u ovu zamku Bošnjačko-Hrvatskih podjela. Nego trebamo insistirati na ravnopravnom učešću građana u raspodjeli javnih prihoda. Jer jednostavno nije ni moralno ni pošteno a na kraju ni pametno da građanin Tuzle vrijedi 400 KM dok građanin Sarajeva vrijedi duplo više odnosno 800 KM, te da nam dijeca iz Sarajeva vrijede dvostruko više. Stoga, mislim da ravnopravnost svih građana BiH u raspodjeli javnih prihoda treba ostati suština ove teme.”Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button