SvijetVijesti

Izrael pokrenuo novu kopnenu ofanzivu na izbjeglički kamp u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je izbjeglički kamp Jabalia ubivši najmanje 17 ljudi, samo nekoliko sati nakon što je stanovnike tog područja natjerala da ponovo napuste tokom svog trećeg kopnenog napada na gusto naseljeni kamp u sjevernoj Gazi od početka rata prije godinu dana.

Palestinska agencija za civilnu odbranu saopćila je u nedjelju da je broj poginulih uključivao devetoro djece nakon zračnih napada i pošto je vojska rasporedila tenkove u to područje prvi put nakon nekoliko mjeseci.

Glasnogovornik palestinske civilne odbrane u Gazi Mahmoud Basal dodao je da je Jabalia bila meta višestrukih napada tokom noći, što je rezultiralo mnogim žrtvama. Stanovnici su opisali pojačane napade kao neke od najgorih u posljednjih nekoliko mjeseci.

Možda će Vas zanimati i:

“Desetine eksplozija od zračnih napada i granatiranja tenkova potresle su tlo i zgrade. Osjećao sam se kao u prvim danima rata”, rekao je Raed (52) iz Jabalije za novinsku agenciju Reuters prije nego što je njegova porodica u nedjelju otišla u grad Gazu.

Izraelska vojska je saopćila da su njene snage “uspješno” opkolile izbjeglički kamp i da djeluju na tom području.

Vojska je saopćila da je odluka donesena nakon što su obavještajni podaci ukazali na “prisustvo terorista i terorističke infrastrukture u području Jabalije… kao i napore Hamasa da obnovi svoje operativne sposobnosti u toj oblasti”.

Izvještavajući iz blizine bolnice Kamal Adwan u Jabaliji, novinar Al Jazeere Moath al-Kahlout rekao je da se situacija na sjeveru “pogoršava”, dodajući da su u napadima preko noći stradale i cijele porodice.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button