SvijetVijesti

UN o odluci Izraela da proglasi Guterresa nepoželjnom osobom: “Politička izjava Netanyahua”

Ujedinjene nacije su se oglasile o odluci Izraela da proglasi generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa personom non grata kazavši kako je to “još jedan napad Tel Aviva na osoblje UN-a.”

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric pozdravio je podršku članova Vijeća sigurnosti UN-a Guterresu na sjednici o Bliskom istoku te prokomentarisao odluku Izraela.

“Vidjeli smo ovu objavu kojom je Izrael generalnog sekretara UN-a proglasio nepoželjnom osobom, a tu objavu vidimo kao političku izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua,” kazao je Dujarric.

Možda će Vas zanimati i:

Rekavši da je to “samo još jedan napad na osoblje UN-a koji smo vidjeli od vlade Izraela,” Dujarric je obećao nastavak saradnje UN-a i Izraela “na operativnom nivou i drugim nivoima.”

Zatim je istakao kako UN “ne priznaje da se koncept persona non grata primjenjuje na njihovo osoblje”.

“Ovu najavu vidimo kao političku izjavu, više nego pravnu,” naglasio je Dujarric, napominjući da Guterres putuje u neku zemlju samo na poziv relevantne osobe.

Dujarric je dalje izjavio da se u svojoj 24-godišnjoj karijeri nikada nije susreo s takvom izjavom.

“Bilo je trenutaka kada je bilo izuzetno napetih situacija između generalnog sekretara i raznih država članica, ali ne sjećam se ovakve retorike,” dodao je.

Ranije je Izrael objavio da je Guterresa proglasio “personom non grata,” zabranivši mu ulazak u zemlju nakon što je zatražio hitnu deeskalaciju na Bliskom istoku.

U želji da opravda taj potez, izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da Guterres nije “nedvosmisleno osudio” Iran zbog njegovog raketnog napada u utorak na Izrael.

Guterres je nakon udara rekao kako osuđuje širenje bliskoistočnog sukoba eskalacijom za eskalacijom i pozvao na hitan prekid vatre.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button