TuzlaZanimljivosti i zabava

Turneja u tri države: Hor Männerstimmen Basel 21. septembra u BKC Tuzla




Malo je horova u Evropi koji su za kratko vrijeme postali prepoznatljivi u svijetu horske muzike na način kako je to uspjelo njima. Kada na sceni vidite muške vokale obučene u tradicionalne hlačice sa tregerima, pomislit ćete da ste u pogrešnoj deceniji ili stoljeću, ali kada ih čujete kako pjevaju, ostajate zadivljeni shvativši da se radi o momcima iz sadašnjosti koji vas svojim glasovima ostavljaju bez daha.

Oni su mladi hor Männerstimmen Basel (Švicarska), sa članovima većinom do 35 godina, dobitnici mnogobrojnih međunarodnih nagrada sa takmičenja horova.

Možda će Vas zanimati i:

Zahvaljujući MOC “Lege Artis” i JU BKC Tuzlanskog kantona uskoro stižu u Tuzlu gdje će predstaviti svoj a cappella program kojim su oduševili publiku širom Evrope.

Pored Tuzle ovaj hor će na svojoj turneji održati koncerte u Mađarskoj i Hrvatskoj gdje će se predstaviti s djelima Antona Brucknera, Ēriksa Ešenvaldsa, Francisa Poulenca, Velja Tormisa, Erica Whitacrea, Heinricha Sutermeistera i Josepha Boveta.

Koncert je zakazan za 21. septembar 2024. godine u 19.30 sati, ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju u Marketing službi BKC Tuzla (035 311 070 ili marketing@bkctuzla.ba).

Osnovani prije 16 godina, osvajali prestižne nagrade

Männerstimmen Basel formiran je 2008. godine, većinom od članova koji su pjevali u lokalnom dječačkom horu Knabenkantorei Basel, a vremenom su im se pridužili i članovi iz drugih horova.

Hor u svojim izvedbama balansira između umjetničke prezentacije, vještog pjevanja i uživanja, što posjetitelji njihovih koncerata na prvu zapaze, jer je očigledno da su članovi prijatelji koji se tokom nastupa ne samo oslanjaju jedni na druge, već se znaju zajedno i zabavljati.Muzika koja nastaje kao rezultat njihog prijateljstva i ljubavi prema muzici i pjevanju ne prestaje oduševljavati međunarodne žirije, a što pokazuju i nagrade sa raznih takmičenja.

Männerstimmen Basel na repertoar svrstava i manje poznata djela i kompozitore, ali rado izvode i djela vodećih kompozitora sa švicarske i međunarodne scene kao što su Eric Whitacre, Eriks Ešenvalds, Ivo Antognini i Carl Rütti.Do sada imaju snimljenih pet CD-ova i realizovanih mnoštvo koncerta i turneja, a izdvaju „Tongedrøn“ (2010), koncert sa video instalacijom, nastup i osvojenu prvu nagrada u kategoriji muških horova na Svjetskim horskim igrama u Sinsinatiju (2012), glavni koncert za album „Pilagímr“ u Baselskoj katedrali (2016) i prateću koncertnu turneju na Farskim otocima i Islandu, koncert na temu “Helden“ (heroji) zajedno sa simfonijskim orkestrima Černihiva i Kijeva u Ukrajini (2018), projekat „Dilivium“ koji je baziran na velikoj poplavi rijeke Rajne iz 1480. godine, i posljednji projekat „Vrijeme je rijeka“ (2023) za koji je Eric Whitacre komponovao i dirigovao istoimenu kompoziciju.

Horom Mäannerstimmen Basel diriguje David Rossel, horski dirigent i kompozitor iz Basela, anjegov zamjenik je Adrian Borter, dok dirigentski tim čini odbor od šest članova hora

David Rossel je rođen 1988. godine. Studirao muzikologiju, historiju i istočnoevropske studije na Univerzitetu u Baselu kao i horsko dirigovanje kod Johannesa Meistera i Gonzague Monney. Nagrađivani je dirigent kojem je umjetnički fokus na švicarske kompozitore 20. i 21. stoljeća.  Predsjednik je Udruženja horskih dirigenata sjeveroistočne Švicarske sa preko 100 profesionalnih horskih dirigenata i član odbora Švicarskog društva za savremenu muziku.

JU BKC TK



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button