BiH

Danas u većem dijelu BiH počinje nova školska godina













Danas je u većem dijelu Federacije BiH za školarce počela nova školska godina.

Tim povodom su i iz Bihamka upozorili vozače na dodatan oprez:

“S obzirom da za većinu učenika danas počinje nova školska godina, molimo vozače da, zbog povećanog broja djece na ulicama, budu maksimalno oprezni, posebno u blizini škola. Školarci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze). Želimo vam sretnu i uspješnu školsku godinu, budite pažljivi prilikom dolaska i odlaska iz škole.”

Možda će Vas zanimati i:

Nova školska godina počinje 2. septembra 2024. godine u Unsko-sanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom i Kantonu Sarajevo, te Kantonu 10. U Gimnaziji i Mješovitoj srednjoj školi u Sanskom Mostu (zbog tragičnog događaja od 21.08.2024. godine) nastava će početi 9. septembra 2024. godine.

Također, 9. septembra 2024. godine nastava će početi u Zapadnohercegovačkom kantonu , kao i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je Vlada HNK donijela odluku o odgodi početka nastave za jednu sedmicu zbog iznimno visokih temperatura.

Iz istih razloga, odluku o odgodi početka nastava donijelo i nadležno ministarstvo obrazovanja u Posavskom kantonu te će nastava u svim tamošnjim osnovnim i srednjim školama početi 9. septembra 2024. godine, odnosno prolongirana je za jednu sedmicu.

Prvo polugodište školske 2024/2025. godine traje do utorka, 31. decembra kada počinje zimski raspust koji traje do 28. januara 2025. godine, nakon čega 29. januara 2025. godine počinje drugo polugodište.

Nastava 2. septembra počinje i u RS-u, a ministrica prosvjete i kulture Željka Stojičić rekla je kako će 2. septembra u osnovnu i srednju školu krenuti 117.500 učenika.

Prvi razred osnovnih škola upisalo je 8.957 učenika, a prvi razred srednjih škola 9.505 učenika.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button