Valter Tuzlanski

Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno oskarovcu Alexanderu Payneu










Nagrada “Počasno Srce Sarajeva” na jubilarnom 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF) uručena je slavnom američkom redatelju, scenaristu, producentu i dvostrukom oskarovcu Alexanderu Payneu, za izniman doprinos kinematografskoj umjetnosti.

Američkom filmašu, koji je Sarajevo prvi put posjetio 2005. godine, večeras je u Ljetnom kinu Coca Cola uručeno Počasno Srce Sarajeva. Tom prilikom je prikazan i njegov nagrađivani film “Stranputice” koji je prikazan i na SFF-u 2005. godine.

U sklopu 30. Sarajevo Film Festivala Payne je danas održao i masterclass u prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra. Dvostruki oskarovac govorio je o svojoj bogatoj karijeri, redateljima koje cijeni, filmskoj viziji i vesternima, javlja BHRT.

Unuk grčkih imigranata, Alexander Payne odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je povijest i španjolsku književnost na Sveučilištu Stanford prije nego što je magistrirao filmsku režiju na UCLA.

Njegovih osam dugometražnih filmova nominirano je za ukupno 24 Oscara, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najboljeg redatelja. Dvaput je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij, a njegov najnoviji film, The Holdovers, ove je godine osvojio nagradu za najbolju sporednu glumicu.



Back to top button