Sport

Golden slam: Koliko je Novak Đoković dobio novca za osvojeno zlato










Novak Đoković je u dvoboju sa španskim teniserom Carlosom Alcarazom, koji je okarakteriziran kao meč između najstarijeg i najmlađeg teniskog takmičara na Olimpijadi ikada, odnio pobjedu i kolekciji osvojenih pehara dodao i zlatnu medalju sa Olimpijade. Za Novaka ovo nije bila obična medalja, njome je ušao u društvo rijetkih tenisera i teniserki koji su u karijeri uspjeli kompletirati sve trofeje koji se mogu osvojiti, takozvani Zlatni slem, što znači da je teniser osvojio svaki Grand Slam barem jednom, te zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Prije njega to su uspjeli samo: Serena Williams, Rafael Nadal, Andre Agassi i Steffi Graf.

“Čestitke Novače na kompletiranju ‘Zlatnog slema’ i što si bio u prilici da postigneš ono što si želio. Svaka čast”, napisao je Nadal na svojim društvenim mrežama.

Možda će Vas zanimati i:

Novakov put do zlatne medalje bio je impresivan i on ga je prošao bez da je izgubio ijedan set na cijelom turniru.

Osim čestitki, slave i aplauza, osvajanje olimpijskih odličja donosi i novčanu nagradu. Za razliku od Grand Slam turnira, gdje novčane nagrade mogu biti izdašne, Međunarodni olimpijski odbor (MOK) ne dodjeljuje direktno novčane nagrade osvajačima medalja. Umjesto toga, na olimpijskim komitetima i vladama zemalja je da odrede sa koliko novca će nagraditi svoje sportiste.

Za španske sportiste nagrade za osvajanje olimpijskih medalja su 102.460 dolara za zlato, srebro 52.320 dolara, a bronza 32.700 dolara. Prema ovom novčanom planu Alcaraz će za srebrnu medalju dobiti otprilike 52.320 dolara. Ova suma je značajno manja u odnosu na onu koju je dobio nakon osvajanja Roland Garrosa (2,2 miliona dolara), dok je za trijumf na Wimbledonu dobio više od tri miliona dolara.

Vlada Srbije donijela je rješenje o dodjeli novčane nagrade od 200.000 eura Novaku Đokoviću zbog osvajanja zlata na Olimpijskim igrama u Parizu. U slučaju srebrne medalje Novaku bi pripala novčana nagrada od 100.000 eura. odlukom Vlade i svi treneri osvajača medalja dobijaju novac, te je tako Viktor Troicki, koji je u Parizu bio u ulozi Đokovićevog trenera dobio 200.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button