Svijet

Izrael spreman na prekid vatre?







Izrael će poslati izaslanstvo u Kairo u subotu ili nedjelju kako bi s Hamasom pregovarali o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o razmjeni talaca i zarobljenika.

Kako je priopćeno iz ureda izraelskog premijera, izraelsko izaslanstvo će u subotu ili nedjelju otputovati u Kairo na posredne pregovore o prekidu vatre u Gazi i dogovoru o razmjeni zarobljenika.

Hamas se još nije oglasio po ovom pitanju, javlja Anadolija.

Kako je izvijestio izraelski “Kanal 12”, nakon atentata na čelnika političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, sastanak premijera Benjamina Netanyahua s direktorima izraelskih obavještajnih službi 1. kolovoza navečer bio je obilježen oštrim raspravama i verbalni sparing.

 

Na sastanku su strane procijenile nove točke koje je Netanyahu želio dodati sporazumu o prekidu vatre u Gazi i kako bi se moglo postići diplomatsko rješenje s Libanonom na sjeveru Izraela.

Ravnatelj izraelske domaće obavještajne agencije Shin-Bet Ronen Bar rekao je na sastanku da smatra da premijer ne želi prijedlog nacrta sporazuma na stolu.

U napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze od 7. listopada ubijeno je najmanje 39.480 Palestinaca, uključujući 16.314 djece i 10.980 žena.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se zahtijeva trenutni prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usred svoje kontinuirane brutalne ofenzive na Gazu.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čija mu je posljednja presuda naložila da odmah prekine svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milijun Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut 6. svibnja.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button