Da li postoji nešto bolje od mirisne paste s bogatim paradajz sosom? Ovaj jednostavan, ali izuzetno ukusan recept za pastu sa paradajzom donosi osvježavajući okus mediteranske kuhinje direktno u vaš dom.
Spremite se da se prepustite spoju sočnog paradajza, aromatičnog bosiljka i neodoljivog ukusa svježe pripremljene paste.
Sastojci:
400g špageta (ili druga pasta po izboru)
6-8 zrelih paradajza
4 češnja bijelog luka, sitno nasjeckana
1/4 šolje maslinovog ulja
Svježe lišće bosiljka (po ukusu)
So i biber po ukusu
Parmezan (za posluživanje)
Priprema:
Uzmite paradajz i blago ih zarežite na vrhu. Stavite ih u šerpu s ključalom vodom i ostavite da se kuhaju 1-2 minute. Zatim ih izvadite i ogulite kožu, pa isjeckajte paradajz na kockice.
U velikoj šerpi ključale vode posoljene po ukusu, kuhajte špagete ili drugu pastu prema uputstvu na pakovanju dok ne postanu al dente.
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i dinstajte. Zatim dodajte kockice paradajza, bosiljak, so i biber po ukusu. Kuhajte sos na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok paradajz ne omekša i ne formira gust sos.
Kada je pasta skuhana, ocijedite je i vratite u šerpu. Dodajte pripremljeni paradajz sos i dobro promiješajte kako bi se pasta ravnomjerno prelila sosom.
Posluživanje: Poslužite pastu sa svježim listovima bosiljka i po želji pospite parmezanom. Poslužite odmah uz kriške svježeg tostiranog hljeba ili salatu po izboru.
Ovaj recept za pastu sa paradajzom je savršen izbor za brzinski, ali ukusan obrok koji će vas oduševiti svojim jednostavnim pripremama i osvježavajućim ukusom. Uživajte u savršenoj kombinaciji tradicionalne italijanske paste i sočnog paradajza – idealno jelo za uživanje u društvu ili opuštanje nakon napornog dana.